Jolanda Grevers
15 oktober 2018
Talenten, dromen, doen |Unique-loopbaancoaching

Talenten, dromen en doen zijn drie hele belangrijke thema’s. Zeker als je ervoor kiest om met je talenten aan de slag te gaan en je jouw talenten volledig tot bloei wilt laten komen.

Vanuit elk talent vertrekt een verlangen

Vanuit elk talent vertrekt een groot verlangen. Een verlangen om er iets mee te doen, iets te bereiken, iets te veranderen of iets te verbeteren. Je talenten willen heel graag datgene doen waar je echt goed in bent. Ze willen in actie komen en zich verder ontwikkelen. En ze staan te trappelen om in actie te komen.

En je kunt er maar beter aan toegeven, want het is eeuwig zonde om je talenten te laten verpieteren. Als je werkt vanuit je eigen talenten, is werken elke dag een feestje. Elke dag word je weer een beetje beter in wat je doet. Je krijgt er flink veel energie van en het inzetten van je talenten geeft je een goed en voldaan gevoel.

Dat verlangen drijft ons voor een groot deel in ons werk en in ons leven. Daarom is het belangrijk om in contact te komen met je dromen en je verlangens.

Talenten en dromen

Je talenten zetten je aan om te dromen over hoe het zou zijn als je met je talenten aan de slag gaat. En ze zetten je ook aan tot denken over wat de mogelijkheden zijn als je ze verder ontplooit.

Waar verlang jij naar? Welke (heimelijke) dromen spoken er rond in jouw hoofd? Loop er niet langer voor weg. Iedereen heeft dromen.  En daarom ben ik ervan overtuigd dat jij ook een aantal dromen hebt en verlangens kent. Welke dromen en verlangens staan er op jouw lijstje?

Om je doel te bereiken – deze dromen uit te laten komen – doe je een beroep op alle talenten die je graag verder wilt ontwikkelen. Je kiest voor je talenten en gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Talenten en doen

Tussen je huidige situatie nu en je droombeeld ligt een weg die spanning opwekt. Deze positieve spanning wordt ook wel een verlangen genoemd. De grote vraag is: hoe breng jij je droombaan en de huidige realiteit dichter bij elkaar brengen? Simpel en toch lastig om daar antwoord op te vinden. Welke initiatieven kun je nemen om deze talenten verder te ontwikkelen? En welke keuzes moet jij dan nog maken om je droom waar te maken?

Onderneem nu actie. Het is zonde om te blijven dromen tot het te laat is.

Stappenplan

  1. Teken op een vel papier drie kolommen. In de linkse kolom schrijf je alle talenten die je bij jezelf hebt ontdekt. In de rechtse kolom noteer je je dromen en verlangens. Beperk je tot de dromen en verlangens waar je mee aan de slag wil.
  2. Leg de verbinding tussen jouw talenten en wat je echt wil in het leven. Zorg dat je toekomstplannen goed aansluiten bij jouw verlangens en dromen. Welke talenten kunnen je helpen om je dromen uit te laten komen?
  3. Bedenk hoe groot het gat is tussen je huidige situatie en je droombaan. Schat op een schaal van 1 tot 10 in hoe groot het gat op dit moment is.
  4. Hoe zou het zijn als je 1 stapje verder kunt gaan (bijvoorbeeld van 3 naar 4)? Welk concreet doel past bij stap 4? En hoe kun je zien en merken dat je van 3 naar 4 bent gegaan?  
  5. Bedenk welke stappen je kunt zetten om van 3 naar 4 te gaan. Noteer deze in de middelste kolom. 
  6. Welke talenten en vaardigheden moet je verder ontwikkelen om de stap van 3 naar 4 te maken?

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}