Jolanda Grevers
30 november 2016
uit je comfortzone stappen

mijn angsten hadden mij in de houdgreep

In mijn laatste baan was ik niet bepaald gelukkig met mijn baan. Ik ging 's ochtends met pijn in mijn buik naar mijn werk omdat ik vreselijk opzag tegen de naderende werkdag. Ik zat vastgeroest vast in een baan weer ik de pestpokken hekel aan had. Ik durfde niet in te grijpen. Mijn angsten en mijn belemmerende overtuigingen hielden mij in de houdgreep. Ik had niet de moed om te kiezen voor mijn droombaan. Ik was ervan overtuigd dat het toch niet zou gaan werken. Ik was zo bang dat ik niet goed genoeg was en dat ik nooit zou kunnen leven van de inkomsten uit mijn eigen coachingspraktijk. 

mijn angsten overwinnen

Op een dag kon ik niet anders dan kiezen voor mijn droombaan. Ik wist dat ik moest kiezen voor mijn droombaan omdat het de enige juiste keuze was. Ik moest de regie over mijn eigen loopbaan terugpakken. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt en de eerste stappen gaan zetten. 

Ik ben gestart met het opbouwen van mijn eigen praktijk voor loopbaan coaching. Ondanks dat ik er echt heel erg veel zin in had, vond ik het ook doodeng. Mijn angsten probeerden mij in de houdgreep te houden. Maar deze keer weerhielden mijn angsten mij er niet van om toch te kiezen voor mijn droombaan. 

uit je comfortzone stappen

Kiezen voor wat je écht wilt betekent veelal uit je comfortzone stappen.  Op het moment dat je uit je comfortzone stapt word je vaak geconfronteerd met je angsten. Juist wanneer je wilt kiezen voor wat je echt heel graag wilt, voelen je angsten vaak zo echt, zo groot en zo massief. Waardoor velen van ons besluiten om niet te kiezen voor hun droomloopbaan, maar kiezen voor een veilige en zekere optie waarvoor ze niet uit hun comfortzone hoeven te stappen.

Maar weet je, buiten je comfortzone stappen gaat altijd hand in hand met onzekerheid, angst en spanning. Dit geldt voor iedereen. Jij bent daarin geen uitzondering. Om te kiezen voor wat je echt wilt, heb je moed nodig. Moed is de bereidheid om het, ondanks je angsten, toch te doen.

stel dat...

  • het helemaal mislukt..
  • ik faal…
  • ik een verkeerde keuze maak…
  • ik heel veel kritiek krijg...
  • ik niet goed genoeg ben om…
  • mensen mij uitlachen…
  • ik zonder werk kom te zitten…

Wat ga ik dan doen?

de waar-ben-je-bang-voor lijst

Hoe ziet jouw waar-ben-je-bang-voor lijst eruit?

Pak pen en papier en zet je mobiel uit. Zorg ervoor dat je de komende 15 minuten niet wordt gestoord. Haal een paar keer diep adem en ontspan je spieren. Schrijf op waar je zo bang voor bent. Welke doemscenario’s en angsten vallen je lastig en weerhouden je ervan te kiezen voor wat jij echt wilt? Schrijf alles op. Wees eerlijk.

je angst uitvergroten

In onze gedachten maken wij de gevaren vaak veel groter dan dat ze in werkelijkheid zijn. Ze worden als het ware uitvergroot, onder een vergrootglas gelegd. 

zijn je angsten reëel?

Nu zijn je angsten zichtbaar geworden, bijna tastbaar. Neem de lijst nog eens met een kritische realistische blik door. Welke gedachten en gevoelens poppen nu je brein binnen? Zijn je angsten reëel? Zijn het onnodige ongegronde angsten? Zijn deze angsten het waard om niet met je loopbaandroom aan de slag te gaan? 

je angsten overwinnen

Wat kun je doen om deze angsten te overwinnen? Schrijf na het doornemen van je lijst met angsten, bij elke angst wat je kunt doen om je los te maken uit de greep van deze angst.

Leer je angsten goed kennen, want zij vormen een onzichtbare hoge muur tussen jou en jouw loopbaandroom. Vlucht niet weg voor je angsten, want alles waar je weerstand aan biedt, wordt sterker en groter.

Eigenlijk is er maar één manier om je angsten te overwinnen. Uit je comfortzone stappen, je angsten recht in de ogen kijken en je eerste stap in de richting van je eindbestemming zetten. Doen, doen, doen en vooral niet te veel denken over wat er allemaal fout kan gaan.

bespreek je angsten

Blijf niet (te lang) lopen met je angsten. Bespreek je lijst met een “goede” vriend(in) of je partner. Vraag om feedback en support. 

stel jezelf drie vragen

Een wijze man heeft mij ooit deze goede raad gegeven. Als je iets wilt doen, maar je durft niet omdat je angst het van je wint, stel jezelf dan de volgende drie vragen:

  1. Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
  2. Maar wat als het wel lukt?
  3. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je niet in beweging komt en blijft zitten waar je zit binnen je veilige comfortzone?

waarschuwing!

Breng jezelf niet in gevaar en neem geen onnodig grote risico’s. Ga wel verstandig te werk en denk goed na over de consequenties van je keuzes. Kiezen voor wat je écht wilt betekent niet dat je gevaarlijke capriolen moet gaan uithalen. Je hebt de meeste kans van slagen wanneer je het stapsgewijs en bedachtzaam aanpakt.

kom in beweging

Begin. Welke stap kun je vandaag zetten? Wees trots op jezelf! Blijf in beweging en zet elke dag een klein stapje voorwaarts. Houd vol. 

Want, kiezen voor wat je écht wilt, vraagt om actie. Alleen door in beweging te komen en kleine stapjes te zetten, kom je ergens.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}