Jolanda Grevers
22 januari 2018
Vanuit een burn-out naar een nieuwe baan. Hoe pak je het verstandig aan.

Vanuit een burn-out naar een nieuwe baan

Je zit opgebrand thuis omdat je getroffen bent door een burn-out. Een ding weet je heel zeker: je wilt niet meer terug naar je huidige baan. De gedachte hieraan alleen al doet jou het zweet uitbreken en laat je hart bonken in je keel van de spanning. Als je je hart zou volgen, zou je direct je ontslag nemen en een nieuwe stap in je loopbaan zetten, maar hoe pak je dat aan nu je thuis zit met een burn-out? Voel jij je zo? Lees dan verder. 

Ik weet dat wanneer het niet meer lekker loopt op je werk, de eerste reactie meestal is dat je daar niet meer naar terug wilt. Het allerliefst wil je ontslag wil nemen. Maar dat is geen verstandige keuze. Dus... niet doen! 

Wanneer je een burn-out hebt, en je hierdoor ook daadwerkelijk thuis bent, is het niet verstandig om direct vanuit je gevoel te handelen. Je staat dan zonder inkomen op straat. En dat is stom en levert nog meer stress op. Tijdens een burn-out ben je vaak niet meer in staat om helder na te denken. Je geheugen en je concentratie heeft je in de steek gelaten. Belangrijke beslissingen nemen is dan ook uitermate lastig en daarom niet verstandig om te doen. 

Ga pas solliciteren wanneer je weer voldoende hersteld bent,  en je ogen weer stralen.

Quote Unique-loopbaancoaching

Maar als laatste ben je als je een burn-out hebt gewoon niet in staat om op de juiste manier te solliciteren voor een andere baan. Ik kan je uit ervaring vertellen dat een sollicitatiegesprek dan rampzalig kan verlopen. Ik ben naar een sollicitatiegesprek gegaan terwijl ik midden in een burn-out zat. Ik kon niet goed anticiperen op de vragen en ik klapte volledig dicht. Het gesprek is als een waas aan mij voorbij gegaan. Daarom is het van belang dat je eerst zorgt voor herstel en dan pas actie onderneemt. Natuurlijk hoef je al die tijd thuis niet stil te zitten. Je kunt terwijl je herstelt namelijk prima in je eigen tempo uitzoeken wat je dan wel wilt gaan doen.

Wat is een burn-out?

Burn-out is een term die je tegenwoordig vaak hoort, maar wat is het nu precies? Een burn-out is een negatieve, aanhoudende gemoedstoestand die verband houdt met het werk, die voorkomt bij ‘normale’ individuen en die gekenmerkt wordt door uitputting, een gevoel van onbekwaamheid, demotivatie en disfunctioneel gedrag op het werk’ (Schaufeli en Enzmann, 1998)

Er wordt pas van een echte burn-out gesproken wanneer je niet meer in staat bent je werkverplichtingen na te komen.

De ziektewet?

Wanneer je getroffen wordt door een burn-out, kun je tijdelijk niet meer werken. Je blijft thuis en belandt waarschijnlijk voor een langere tijd in de Ziektewet.

Als je in de ziektewet zit, heb je verplichtingen naar je werkgever toe. Maar andersom geldt dat ook, je werkgever heeft ook verplichtingen naar jou toe. Voor jou is het belangrijk om te weten hoe de wetgeving in elkaar steekt, want dan weet je wat jouw rechten en plichten zijn en die van je werkgever. Zo zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Zolang je je niet beter meldt, heb je ontslagbescherming. Wettelijk duurt dat 104 weken vanaf je eerste ziektedag. Je werkgever kan je gedurende deze periode niet ontslaan. Alleen wanneer je een tijdelijk contract hebt dat afloopt terwijl je ziek bent, kan de werkgever ervoor kiezen het contract te beëindigen.

Neem voldoende tijd voor je herstel!

Eerst moet je ervoor zorgen dat je weer energie krijgt. Neem hier alle tijd voor die je nodig hebt. Je zit niet voor niks thuis. Wees lief voor jezelf en zet jezelf op de eerste plaats, want je hebt dit nu echt nodig. Want je bent het meer dan waard om de onverdeelde aandacht van jezelf te krijgen. Ik weet dat het voor velen van ons een moeilijke opgave is. Vooral moeders kunnen dit als lastig ervaren. Maar wanneer het niet goed met jou gaat, gaat het ook minder met je gezin, dus? Doen!

Cruciaal: luister goed naar jezelf en zorg heel goed voor jezelf. Vervul je eigen behoeftes. En… verwen jezelf. Bewaak je grenzen goed en leer nee te zeggen. Maak tijd vrij voor jezelf. Doe dit minimaal een dagdeel per week. Maar da mag natuurlijk altijd meer zijn.

Cruciaal: luister goed naar jezelf en zorg heel goed voor jezelf. Vervul je eigen behoeftes. En… verwen jezelf. 

Quote Unique-loopbaancoaching

Probeer te verwerken wat er allemaal gebeurd is. Maar ga ook voor jezelf na welke wijze lessen je hieruit kunt leren. Toen ik thuis zat met een burn-out ben ik gaan schrijven in een dagboek. Ik heb alles opgeschreven waarmee ik worstelde. Eerst was er geen touw aan vast te knopen, sprong ik van de hak op de tak en vloeide de tranen rijkelijk. Maar naar verloop van tijd gaf het mij nieuwe inzichten en kon ik dingen gaan verwerken. Ik heb hier heel erg veel aan gehad. 

Roep de hulp in van een deskundige wanneer je merkt dat je er zelf niet uitkomt. Bijvoorbeeld wanneer je maar blijft malen over wat er allemaal gebeurd is. Want je kunt het dan allemaal geen plekje geven en ook niet aan de slag met je toekomst. Je verzandt dan gemakkelijk in negatieve gedachten en gevoelens en dat belemmert weer je herstel en dat wil je niet. 

In deze fase van je herstel draait het allemaal om het hervinden van je energie en plezier; dat je je weer krachtig gaat voelen, dat je je kunt ontspannen, dat je goed slaapt en voluit kunt genieten van je leven.

Ook al is dit misschien heel moeilijk voor jou, blijf toch in gesprek met jouw werkgever. Maar weeg voor jezelf wel goed af wat je wel en niet gaat vertellen aan je werkgever. Laat niet het achterste van je tong zien. 

Een moment voor zelfreflectie

Wanneer je merkt dat het weer wat beter met je gaat, zal je energieniveau weer begin te stijgen En komt er een moment dat je gaat voelen dat je eraan toe bent om met je toekomst aan de slag te gaan. Sta dan als eerst even stil bij je huidige baan en werksituatie. 

Neem de baan, de werkomgeving en de organisatie waar je werkt goed onder de loep. Wees eerlijk naar jezelf. Dit kan zeer confronterend voor je zijn, maar zal zeer verhelderend werken.

Stel jezelf de onderstaande vragen.

1.

Waardoor heb je deze burn-out gekregen?

2.

Welke lessen kun je uit deze ervaring leren?

3.

Waardoor wil je niet meer terugkeren naar je baan en/of werkgever?

4.

Wat zou je graag willen meenemen naar je volgende baan?

5.

Wat wil je niet meenemen naar je volgende baan?

6.

Passende de werkzaamheden die je doet nog bij jou of heb je je verder ontwikkeld?

5.

Wanneer ging je voor het laatst met een voldaan gevoel naar huis?

8.

Als je morgen dit werk niet meer zou hebben, wat zou je dan missen?

Wil je echt niet meer terug naar deze baan?

Vooruitkijken: werken aan je toekomst

Vervreemd geraakt van wie je echt bent? Kijk naar binnen, naar.. wat jij echt wilt.

Werken aan je toekomst kan je verwarren. Je kunt hierbij negatieve gevoelens ervaren, maar gelukkig kan het ook helpen om je beter te voelen. Vooral wanneer je het gevoel hebt dat je onder druk staat, kunnen negatieve gevoelens opborrelen. Je zet dan voor je gevoel te snel en te grote stappen, maar je bent hier nog helemaal niet aan toe. Trap dan gewoon op de rem of vertraag. Je hebt geen haast, toch?

Maak niet de fout die ik heb gemaakt. Mijn toenmalige werkgever zette mij heel erg onder druk om snel weer terug te keren, terwijl ik er helemaal nog niet klaar voor was en ook niet meer terug wilde. Toch heb ik het wel gedaan omdat ik mij verantwoordelijk voelde voor mijn cliënten. Tijdens mijn afwezigheid werden mij cliënten aan hun lot overgelaten. Mijn collega's hadden onvoldoende tijd om mijn cliënten over te nemen. 

Belangrijk: houdt de regie over je loopbaan ook nu in eigen hand. Wacht niet tot dat je werkgever stappen zet.

Quote Unique-loopbaancoaching

op zoek naar een nieuwe baan: maar hoe pak je dit verstandig aan?

Zoek uit wat je echt heel graag wil doen. Ondertussen, terwijl je rustig herstelt van je burn-out, kun je goed onderzoeken wat je een leuke vervolgstap in je loopbaan vindt. Zoek langzaamaan contact met je loopbaandromen. Waar word jij nou echt gelukkig van en waar gaan je ogen weer van stralen? Maak een moodboard van je droombaan en geniet van het aanzicht. Maar maak ook een stappenplan waarin je aangeeft welke stappen je moet zetten om je droombaan te verwezenlijken.

Belangrijk: maak pas echte keuzes als je weer echt lekker in je vel zit. Pas wanneer je er echt klaar voor bent om een nieuw richting in te slaan. Want wanneer je keuzes maakt, terwijl je nog in je burn-out zit, kun je daar later spijt van krijgen.

Ga dus ook pas opnieuw solliciteren als je hersteld bent van je burn-out. Wanneer je je namelijk niet helemaal top voelt, straal je dit uit tijdens je gesprek. Dat betekent alleen maar dat de kans op de baan een stuk kleiner wordt. Bij een potentiële werkgever mag er geen enkele twijfel over jouw (toekomstig) functioneren ontstaan.

Belangrijk: houdt de regie over je loopbaan ook nu in eigen hand. Wacht niet tot dat je werkgever stappen zet.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}