Jolanda Grevers
20 januari 2016

​Regelmatig hoor ik tijdens het oriënterend gesprek vrouwen zeggen: “Ik dreig vast te roesten in een baan die niet meer bij mij past, wat moet ik doen?” Ze doen hun werk op de automatische piloot, zonder uitdaging en voldoening is ver te zoeken. Echt gelukkig zijn ze niet meer met hun baan. Ze twijfelen of ze het roer om moeten gooien of moeten blijven zitten waar ze nu zitten. Herkenbaar?

Voor velen van ons wel. Want wist je dat heel veel Nederlanders vastzitten in hun baan. Maar wat kun je doen? Grofweg zijn er drie keuzeopties.

vastroesten in een baan

niest doen en vastroesten in een baan

Blijven zitten waar je zit is de makkelijkste optie. Je ben zo aan je baan gewend geraakt dat je het eng vindt om op zoek te gaan naar een andere baan. Je angst en behoefte aan zekerheid wint het en je blijft dus zitten waar je nu zit. Je hoeft niet perse in beweging te komen, je hebt een baan. Je wilt wachten op het juiste moment.

Toch is dit geen aantrekkelijke en gezonde optie. Ook deze keuze is niet geheel zonder risico. Wist je dat veel vrouwen die vastzitten in hun werk ongelukkig zijn. Vastroesten in je werk leidt tot sleur, verveling, minder betrokkenheid, ontevredenheid, frustratie, etc. Ook kost het je heel veel energie. Je kunt er ziek door worden, of last krijgen van slapeloosheid. Maar je kunt ook in een burn-out belanden.

Ondertussen doe jij jezelf, je talenten en je eigen ontwikkeling vreselijk tekort. Je ontwikkelingsproces stopt. Stilstaan is achteruitgaan en dat is nooit goed. Als jij jezelf verder wilt ontwikkelen moet je vooruit.

sleutelen aan je baan

Wil je wel actie ondernemen maar durf je het loopbaanroer niet helemaal om te gooien? Ga dan binnen de organisatie waar je werkt eens verder kijken. Misschien is het mogelijk om veranderingen in je werkzaamheden aan te brengen waardoor je werk weer beter aansluit bij je talenten, drijfveren en interesses? Of is er op een andere afdeling een functie die beter bij jouw wensen past.

stappenplan

  1. Vraag jezelf af waarom je uitgekeken bent op je baan. Wat wil je? Waar krijg je energie van? Benoem je loopbaanwensen.
  2. Onderzoek wat er allemaal mogelijk is.
  3. Trek de stoute schoenen aan en maak je wensen en inzichten bespreekbaar bij je leidinggevende of de HRM-afdeling. Geef duidelijk aan wat je wilt. Onderzoek samen wat er wel en niet mogelijk is.
  4. Maak duidelijk afspraken.
  5. Stel een plan van aanpak op.

het roer omgooien en ervoor gaan!

Dit vraagt lef, moed en doorzettingsvermogen. Het is eng om een baan in te ruilen voor onzekerheid. Zeker als je een vaste baan hebt en het inkomen nodig hebt om rond te kunnen komen.

Het is logisch dat je twijfels en angstige gedachten hebt. Verandering brengt altijd onrust met zich mee. Het is eng om het bekende los te laten en stappen richting een nieuwe uitdaging te zetten. Je weet nu wat je hebt en je weet nog niet wat de toekomst je zal brengen. Het is heel logisch dat je jezelf afvraagt of het wel verstandig is. Laat deze gevoelens toe, accepteer ze, maar voorkom dat ze je gaan beheersen en je vastzetten.

stappenplan

  1. Ga op onderzoek uit. Probeer hier elke dag tijd voor vrij te maken, hoe druk je ook bent. Anders kom je niet in echt beweging en blijft alles zoals het nu is.
  2. Durf eens ongegeneerd te fantaseren over je droombaan.
  3. Ga op zoek naar je talenten, drijfveren, ambities en verlangens.
  4. Ontdek wat jij belangrijk vind in je werk.
  5. Ga de strijd aan met “de beren op jouw weg.”
  6. Onderzoek hoe jouw ideale werkplek eruit ziet.
  7. Maak je dromen en wensen concreet. Zoek uit welke kansen en mogelijkheden er zijn, passend bij jou wensen.
  8. Ga de arbeidsmarkt verkennen.
  9. Kijk goed om je heen en ga na wie in jouw netwerk jou kan helpen.
  10. Neem geen overhaaste beslissing. Gun jezelf voldoende tijd. Kies bewust en maak een realistische inschatting van alle risico’s. Wees eerlijk tegen jezelf. Want teveel risico nemen kan zeer vervelende gevolgen hebben en dat wil je niet. Je einddoel moet haalbaar en realistisch zijn. De volgende stap in je loopbaan moet echt bij jou passen.
  11. Breng in kaart wat nodig is om de gewenste stap te zetten. Breek je doel op in kleinere stappen. Maak een plan van aanpak. Verzamel mensen om je heen voor support.
  12. Kom in beweging. Begin met het zetten van kleine babystapjes.
Als je weet wat je echt wilt, is er meer mogelijk dan dat je nu denkt. Je kunt gerichter gaan zoeken.
Zet je schrap. Het kan enige tijd duren voordat jij je droombaan gevonden hebt. Probeer positief te blijven en heb er vertrouwen in dat het uiteindelijk lukt. De aanhouder wint. Volhouden dus.

Waar kies je voor?

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}