Jolanda Grevers
23 april 2018

Loopbaantool #7 visionboard maken

Laat je dromen, wensen, verlangens en doelen op papier tot leven komen. Want dat helpt om nooit meer te vergeten waar je naartoe wilt in jouw loopbaan. Jouw loopbaandroom verwezenlijken is jouw doel. Je kunt het. Maar… om te komen waar je wil, heb je een weg te gaan. Het helpt dan om je loopbaandoelen duidelijk voor je te zien. Een visionboard zorgt ervoor dat je niet vergeet waar je voor vecht. En weet je... het is nog leuk om te maken ook!

Maar wat is een visionboard?

Met een visionboard breng jij je wensen, dromen, verlangens en doelen letterlijk in beeld. Je laat door middel van plaatjes zien hoe je wil dat je (werkende) leven eruit ziet en je staat stil bij de doelen die je wil bereiken. Eigenlijk is het een fleurige en inspirerende collage van je loopbaanwensen, je ambities en de dingen die je in de toekomst nog wilt gaan doen. Een visionboard houdt je bij les, geeft richting aan je wensen, maakt je doelen zichtbaar en helpt je te blijven focussen zonder dat je steeds opnieuw aan je wensen en doelen hoeft te denken.

Om je loopbaandoel te bereiken moet je het voor je zien alsof het al bereikt is

Voordat je begint, kun je het beste eerst even wat tijd voor jezelf nemen. Denk na over jouw loopbaan. Wat wil je nog bereiken in jouw loopbaan? Of wat is je droombaan? Hoe beter jij weet wat jouw wensen en doelen zijn, hoe makkelijker ze ook daadwerkelijk te bereiken. Je doelen voor je zien, is de eerste stap naar een ‘nieuw leven’. Je haalt ze met een visionboard letterlijk uit je hoofd.


Instructie

 1. 1
  Pak een groot vel papier (A3 formaat), een stapel oude tijdschriften en lijm. Heb je zelf niet veel tijdschriften? Vraag dan je vriendinnen of familie of ze nog oude tijdschriften hebben waar je in mag scheuren en knippen.
 2. 2
  Pak een koffie of een kop thee en zet je mobiele telefoon uit. Zorg ervoor dat je de komende twee uur niet wordt gestoord.
 3. 3
  Doe je ogen dicht en haal 5 keer diep adem en adem langzaam uit. Laat de dagelijkse beslommeringen los zodat het rustig wordt in je hoofd.
 4. 4
  Hoe ziet jouw loopbaandroom eruit? Wat zijn je ambities? Wat wens je voor jezelf? Welke doelen wil je bereiken? Hoe ziet jouw leven er over een jaar uit? DREAM BIG. Maak je doelen niet te klein. Wees niet te bescheiden en heb vertrouwen in je eigen kunnen.
 5. 5
  Pak de stapel tijdschriften erbij. En ga op zoek naar passende afbeeldingen. Verzamel alle afbeeldingen die jou aanspreken. Ga scheuren of knippen. Je mag onbeperkt verzamelen. Want je kunt voordat je gaat plakken altijd nog een selectie maken. Maar ook teksten en quotes mogen erbij geplakt worden.
 6. 6
  Plak de afbeeldingen op het grote vel papier. Begin met de afbeeldingen die jou het meest aanspreken en plak deze in het midden van het grote vel papier. Wees creatief en maak het helemaal van jou.
 7. 7
  Hang je visionboard op een zichtbare plek waar je vaak bent. 

Ben je meer van het digitaal werken? Dat kan ook. Want je kunt tegenwoordig heel makkelijk een digitaal visionboard maken in Powerpoint, Pinterest of Word. Doe hier hetzelfde. Plak de afbeeldingen die je online gevonden hebt in een presentatie en bekijk hem regelmatig. Print hem uit en hang hem op een goed zichtbare plek waar je vaak bent.

Uitvoering

Ga aan de slag en laat je niet ontmoedigen. Verzamel zo veel mogelijk afbeeldingen. Knip gewoon alles uit wat jou aanspreekt. Selecteren kan altijd nog. Maak van de plaatjes die je hebt verzameld een mooie collage. Jouw collage vertelt in één oogopslag wat je loopbaanwensen zijn, waar je in je werk naar verlangt en wat je loopbaandoelen zijn.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}