Jolanda Grevers
20 februari 2019
Waarom is het voor jouw loopbaan zo belangrijk om zelf aan de touwtjes te trekken?| Uniqie-loopbaancoaching

De regie over je loopbaan uit handen geven maakt je kwetsbaar

In mijn laatste baan heb ik lange tijd niet durven ingrijpen toen het helemaal mis ging op mijn werk. Mijn takenpakket veranderde drastisch en alle ‘leuke’ werkzaamheden verdwenen uit het pakket. Maar ook gingen er collega’s weg en het werd steeds stiller op kantoor. Tijdens mijn lunchpauze zat ik alleen in de kantine met mijn boterhammen en een kop soep. Eventjes gezellig kletsen met collega’s was niet meer mogelijk. En als klap op de vuurpijl verslechterde de verstandhouding met mijn baas. Ik was een speelbal van de grillen van mijn baas geworden. Met mijn loopbaan ging het de verkeerde kant op.  Gevolg… Geen plezier meer in mijn werk. Afbrokkelend zelfvertrouwen.  Fysieke stressklachten. ’s Avonds in bed veel piekeren over mijn werk en uren naar het plafond staren.

Ik had een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het was crisistijd en mijn partner was pasgeleden voor zichzelf begonnen nadat hij zijn baan was kwijtgeraakt. De angst om mijn baan te verliezen had mij in de houdgreep en zorgde ervoor dat ik de regie over mijn loopbaan uit handen had gegeven. Waardoor ik niks deed. Ik liet het allemaal gebeuren en ik keek lijdzaam toe. Moe, gefrustreerd en boos op mijn baas, maar ook op mijzelf. Mijn humeur werd er thuis niet beter op. Het begon mijn leven te beheersen.

Kiezen voor mijn loopbaandroom gaf mij de moed om weer de regie over mijn loopbaan terug te pakken

Durven kiezen voor je loopbaandroom

Maandenlang keek ik passief toe en met mij ging het langzaam bergafwaarts. Gelukkig kwam ik op een gegeven moment tot het besef dat ik iets aan de situatie kon en moest veranderen. Het was de hoogste tijd dat ik de regie over mijn loopbaan weer terug ging pakken. Dit besef gaf mij moed maar ook veel stress. Wat als alles fout gaat en…? Gelukkig was mijn verlangen naar verandering groter geworden dan mijn angsten. Ik zocht uit wat ik echt het allerliefst wilde gaan doen. Ja… en dat was ‘voor mijzelf beginnen en een eigen praktijk voor loopbaancoaching opzetten’.

Twee weken na mijn besluit om voor mijzelf te beginnen, kreeg ik op maandagmiddag rond vier uur een vreselijke aanvaring met mijn baas en de spreekwoordelijke bom barstte. Voor mij was dat het moment om aan te geven dat het zo niet verder ging. Na een emotioneel gesprek hebben we samen besloten om met wederzijdse instemming het dienstverband te beëindigen. Opgelucht en blij ging ik om half 6 naar huis. De kogel was sneller door de kerk dan ik had verwacht. Er was geen weg meer terug.

De regie over je eigen loopbaan hebben geeft energie en voldoening

De volgende dag ben ik gestart met het maken van een ondernemingsplan. En heb ik hulp gevraagd aan een tekstschrijfster voor de teksten van mijn website. Maar van marketing en dergelijke had ik totaal geen kaas gegeten. Dus… ging ik op zoek naar een businesscoach en struinde ik het web af op zoek naar ‘goede’ boeken over marketing, content maken en sales.

Ik voelde de energie weer door mijn aderen stromen. Mijn ogen begonnen weer te stralen. Ik stond weer aan het roer van mijn eigen loopbaan en ik had gekozen voor mijn loopbaandroom. Eindelijk! En dat voelde zo goed. Ondanks alle onzekerheden over mijn toekomst keerde de rust en ontspanning weer terug in mijn lichaam. Mijn bloeddruk zakte en ik sliep ’s nachts weer heerlijk door.

Maak op gezette tijden tijd voor je loopbaan

Wanneer je niet zelf aan de touwtjes trekt en dus zelf niet je eigen loopbaankeuzes maakt, word je een speelbal van de plannen en doelen van jouw werkgever. Het gevaar is dan dat je een weg inslaat die jij eigenlijk helemaal niet in wilt slaan. En voordat je het weet loop je vast in een baan waar je doodongelukkig van wordt.

Het is voor je eigen werkgeluk heel belangrijk om af en toe weer vast te stellen hoe je in je werk staat en waar je over 3 jaar wilt staan.

Daarom is het heel verstandig om te allen tijde zelf de regie over je loopbaan in eigen hand te houden. Onderwerp minimaal 1 keer per jaar jouw loopbaan aan een kritische inspectie.

Stel jezelf de volgende vragen:

 1. 1
  Past mijn baan nog echt bij mij?
 2. 2
  Geeft mijn baan mij nog voldoende plezier en voldoening?
 3. 3
  Waarover ben ik tevreden?
 4. 4
  Waarover ben ik minder tevreden?
 5. 5
  Wat wil ik graag veranderen?
 6. 6
  Waarin wil ik mijzelf verder ontwikkelen?
 7. 7
  Waar wil ik over drie jaar staan en hoe kom ik daar?
 8. 8
  Hoe blijf ik interessant voor mijn werkgever en de arbeidsmarkt?
 9. 9
  Ben ik voldoende op de hoogte van de ontwikkelingen op mijn vakgebied?
 10. 10
  Welke trainingen en opleidingen wil ik graag volgen?

De antwoorden op deze vragen zorgen ervoor dat je in contact blijft met jouw wensen en verlangens met betrekking tot jouw loopbaan. Deze antwoorden voorkomen dat je vastloopt in een saaie baan. Onderschat de waarde niet en raak de regie over je loopbaan niet kwijt, omdat je tijdig kunt ingrijpen.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}