Jolanda Grevers
18 april 2016

Niet alleen de arbeidsmarkt is fors aan het veranderen, ook het denken over mens-arbeid veranderd. Op tijd op veranderingen anticiperen wordt steeds belangrijker. Tevens wordt het steeds belangrijker dat je investeert in je loopbaan, zodat je interessant blijft voor je werkgever en de arbeidsmarkt.

Daarom is het verstandig om regelmatig je eigen loopbaan bewust in kaart te brengen. Met behulp van het ‘loopbaanwiel’ wordt dit een stukje makkelijker. Het biedt je nieuwe inzichten, informatie en mogelijkheden.

“Hoe beter jij jezelf kent hoe beter je kunt anticiperen op alle veranderingen en hoe beter jij jezelf kunt profileren.”

neem het heft in eigen handen

Door de digitalisering, automatisering en internationalisering is de arbeidsmarkt razend snel aan het veranderen. Bedrijven veranderen steeds sneller. Functies veranderen, verdwijnen en ontstaan. De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler en ‘de vaste baan’ verdwijnt steeds meer. Over 10 jaar heeft nog maar 40% een vaste baan.

Met al deze veranderingen is het dus belangrijker dan ooit om regelmatig stil te staan bij je loopbaan en zelf de regie in handen te nemen. Wat heb je te bieden en wat wil je echt? Welke kwaliteiten bezit je waar je echt onderscheidend in bent?  Waar liggen je kansen? Welke loopbaanstappen wil je zetten?

De huidige arbeidsmarkt vraag het van jou. Ook als je tevreden bent met je baan en er geen vuiltje aan de lucht is. Het is niet verstandig om pas wanneer er ontslag of een burn-out dreigt, na te denken over je loopbaan. Die tijden zijn voorbij en komen ook niet meer terug. Bovendien denk ik dat je er gelukkiger van wordt als je de regie over je loopbaan in eigen handen neemt. 

het loopbaanwiel

Maar wat is het loopbaanwiel nu eigenlijk? Het loopbaanwiel bestaat uit acht segmenten die samen je loopbaan vertegenwoordigen. Je meet hoe de zaken ervoor staan. Je gaat ontdekken waar je tevreden over bent, waar je minder tevreden over bent en je tevredenheid wilt vergroten en hoe je het aan wilt pakken. Met behulp van het loopbaanwiel breng je je eigen loopbaan in kaart.

veranderde arbeidsmarkt

vul je loopbaanwiel in:

Waar ben ik nu?

1.

Het loopbaanwiel bestaat uit acht segmenten: groeimogelijkheden, werkwaarden, vaardigheden/talenten, balans werk-privé, werkplek/bedrijfscultuur, salaris, is het je droombaan en je werkzaamheden. Allen tezamen vertegenwoordigen ze jouw loopbaan.Je mag de segmenten ook wijzigen of nog iets toevoegen aan een segment. Misschien zijn er andere gebieden die voor jou belangrijker zijn.

2.

Download hier het loopbaanwiel en print het uit.

3.

Geef vervolgens per segment je niveau van tevredenheid aan door een punt te zetten op de spaken van het desbetreffende spectrum. Het centrum van het wiel moet je zien als 0 (zeer ontevreden) en de buitenrand als 10 (zeer tevreden).Je meet er niet mee hoe goed je hebt gepresteerd of wat je hebt bereikt. De nadruk ligt op de vraag in hoeverre je tevreden bent met elk segment.

4.

Verbindt de punten met elkaar en kleur de ontstane vlakken in.

5.

Leg hem nu minimaal 1 dag weg. Laat het even bezinken.

6.

Analyseer je scores. Ga je per segment na waarom je deze score gegeven hebt? Welke gedachten en gevoelens komen er naar boven?

waar wil je naar toe?

  • Waar zou je graag meer of minder van willen hebben? Vraag jezelf bij elk segment af met welk cijfer je tevreden zou zijn.
  • Hoe ga je zorgen dat je dat gewenste cijfer haalt? Wat heb je daarvoor nodig? Welke stappen kun je zetten? Wat kun je doen?
  • Welke gewoonte zou een positieve verandering teweegbrengen in een segment van het loopbaanwiel. 
  • Voor welke datum wil je wat bereikt hebben?
  • Wie kan je hierbij helpen?

“Neem de regie over je loopbaan nu in eigen handen. Ga met je eigen loopbaan aan de slag. Stel het niet uit tot later. Zet kleine stapjes. Maar blijf bezig. Veel succes.”

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}