Jolanda Grevers
9 september 2020
Wat als ik geen passie heb | Unique-loopbaancoaching

"Ik wil gaan doen wat ik echt superleuk vind om te doen? Maar… ik heb geen idee wat ik echt heel erg leuk vind om te doen. Wat als ik helemaal geen passie ergens voor heb?" Deze drie zinnen hoor ik regelmatig in mijn praktijk.

Passie is tegenwoordig een actueel en groots thema. We willen allemaal doen wat we echt superleuk vinden om te doen. En we willen graag een bijdrage leveren aan een betere wereld. Maar ook willen we werk doen dat ertoe doet en wat ons voldoening geeft. En we willen onze talenten inzetten en onszelf verder ontwikkelen.

Maar wat doe je wanneer je niet weet wat je passie is en je niet ergens echt in uitblinkt? Heb je dan een groot probleem? Nee… natuurlijk niet. Want iedereen heeft een passie.  Ja, ook jij hebt een passie. Maar waarschijnlijk heb je je passie nog niet ontdekt omdat je op de verkeerde plek zoekt. 

Want iedereen heeft een passie.  Ja, ook jij hebt een passie.

Quote Unique-loopbaancoaching

Wat is passie?

Maar wat is passie eigenlijk? Ergens passie voor hebben betekent: iets zielsgraag doen. Wanneer je bezig bent met je passie vergeet je de tijd, de uren vliegen voorbij. Je vergeet alles om je heen. Je bent in het nu en denkt niet aan gisteren of morgen. Het geeft je veel voldoening, plezier en heel veel energie. 

Mijn verhaal

Op de middelbare school had ik geen idee wat ik wilde gaan studeren. Op school was er geen enkel vak waarin ik echt geïnteresseerd was. Ook blonk ik nergens echt in uit en had ik geen echte hobby’s. Ja… ik deed aan volleybal en daar beleefde ik veel plezier aan. Maar echt goed was ik niet vanwege de beperkingen aan mijn handen. 

Uiteindelijk liep ik helemaal vast. Ik besloot dat ik niet verder wilde leren en wilde gaan werken. Maar dat zagen mijn ouders niet zitten. Dat was voor hen simpelweg geen optie. Ik moest een vervolgopleiding volgen. Uiteindelijk koos ik voor een opleiding waar mijn buurmeisje ook naartoe ging. Een opleiding waar ik niet echt blij van werd, maar een die mij ook niet echt heel erg tegenstond. 

Maar ik wilde zo graag iets gaan doen waar ik echt heel erg blij van zou worden. Ik wilde ertoe doen en plezier en voldoening in mijn werk ervaren. Ik bleef daarom zoeken naar een antwoord, maar dat vond ik niet. 

Tijdens mijn stagejaar kwam ik tot de conclusie dat ik na de afronding van deze opleiding iets anders wilde gaan doen. Want mijn stage vond ik vreselijk. Het werkveld waarvoor ik werd opgeleid sprak mij totaal niet aan. Ik kreeg last van vreselijke spanningshoofdpijnen en ik belandde in de stoel bij de dokter. 

Dus ik moest opnieuw een loopbaankeuze maken. Bij toeval kwam de hbo-opleiding Loopbaanbegeleiding op mijn pad. Direct dacht ik: dit is het. Ik word loopbaancoach en ik ga mensen helpen die worstelen met hun loopbaan. Ik ga ze dé hulp bieden die ik zo heb gemist. Mijn ‘waarom’ had ik gevonden, maar nog steeds niet mijn passie.

Nadat ik de opleiding had afgerond ging ik als loopbaancoach aan de slag. Maar na een half jaar begon ik te twijfelen: “Is dit wat ik de rest van mijn leven wil doen?” Een paar weken later werd er een reorganisatie aangekondigd. Mijn contract zou niet worden verlengd. Vervolgens hobbelde ik jarenlang van de ene naar de andere baan. Steeds weer kwam ik na verloop van tijd tot de conclusie dat dit het niet was. 

Steeds weer herstartte ik mijn zoektocht naar mijn passie. Want één ding wist ik zeker: “Ik wil iets gaan doen wat ik echt heel erg leuk vind om te doen. Ik wil bezig zijn met dingen die mij energie geven en die mij blij maken. Vervulling en zingeving ervaren.” Maar het antwoord vond ik niet. Totdat ik ontdekte dat ik veel te groots dacht en zocht op de verkeerde plekken. Ik had het mijzelf zo vreselijk moeilijk gemaakt, terwijl het zo overduidelijk was.

Nu weet ik dat een passie kan ontstaan wanneer je je interesses volgt en in kleine stappen steeds beter wordt.

Quote Unique-loopbaancoaching

Volg je interesses

Ik had het thema passie in mijn hoofd veel te groot gemaakt. Ik had het begrip passie schromelijk overschat. 

Nu weet ik dat een passie kan ontstaan wanneer je je interesses volgt en in kleine stappen steeds beter wordt. Ik weet dat mijn interesse in de psyche van de mens, vraagstukken oplossen, creëren van nieuwe dingen, inspirerende gesprekken voeren en andere helpen ‘mijn passies’ zijn. Dingen waar ik sinds mijn kinderjaren al veel interesse in heb. Boeken van Uitgeverij Lemniscaat verslond ik. Vooral de boeken waarin je mee mocht kijken in het brein van de hoofdrolspel(st)er. Werkstukken maken vond ik superleuk en ik stak er altijd veel tijd in. Maar ook problemen oplossen vond ik altijd erg leuk, daar kon ik mij helemaal in vastbijten. Als ik anderen kon helpen, dan deed ik dat zonder erbij na te denken. Maar ik noemde het geen passie. Ik vond het leuk om ermee bezig te zijn, meer niet. 

Inmiddels ben ik in mijn praktijk deze interesses steeds verder gaan ontwikkelen en kan ik zeggen dat ik mijn passie heb gevonden. 

Wil jij graag ontdekken wat jouw passie is? Begin dan met voor jezelf na te gaan waar jouw interesses liggen.

  • Waarin ben jij geïnteresseerd?
  • Wat vind je leuk om te doen?

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}