Jolanda Grevers
5 maart 2018
Wat is mijn talent? – 7 tips die je op weg helpen | Unique-loopbaancoaching

Wat is mijn talent? Vraag jij je weleens af waar je nu eigenlijk echt goed in bent?  Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Hoe kom je daar achter? In dit artikel geef ik je 7 tips waarmee jij je zoektocht naar jouw talenten kunt starten.

More...

Maar… wat is talent?

Voordat jij je zoektocht kunt starten, moet je wel eerst weten wat TALENT eigenlijk is.

Talent is het vermogen iets heel goed te kunnen, een bekwaamheid of begaafdheid ervoor hebben.

Als je werk doet waarbij de tijd voorbij vliegt, omdat je het met plezier en zonder moeite doet… Dan gebruik je jouw talent. Je talenten kleuren jou als mens, het zegt iets over jouw potentieel, je sterktes.

Een talent ergens voor hebben betekent nog niet automatisch dat je er ook heel goed in bent. Je kunt er heel goed in worden, maar dan moet je het wel ontwikkelen in de passende context, dan pas gaat je talent groeien en opvallen. Dit gebeurt wanneer je de juiste technieken, vaardigheden of gedragingen ervoor ontwikkelt in een context die jou motiveert en/of aansluit bij jouw persoonlijke interesses en drijfveren. Talent blijkt dus alleen uit de prestaties die aan dit vermogen gekoppeld zijn.

Eerlijk is eerlijk. Het is lastig om je eigen talent te herkennen. Je ziet ze zo gemakkelijk over het hoofd, omdat ze gewoon bij je horen. Wat voor jou zo vanzelfsprekend en eenvoudig lijkt, kan voor een ander heel moeilijk zijn. Jouw talenten maken je uniek.

“Uit onderzoek blijkt dat je meer plezier hebt in je werk als je de mogelijkheid krijgt om te doen waar je goed in bent.”

Quote Unique-loopbaancoaching

Iedereen heeft talenten

Iedereen krijgt bij zijn geboorte een eigen set aan unieke talenten mee. Ja… ook jij bezit een eigen set unieke talenten. Talenten zijn dus aangeboren, ze blijven altijd bij je en je komt er nooit meer vanaf.

Deze 7 tips helpen je op weg bij jouw zoektocht naar jouw talenten

1. Waar beleef jij veel plezier aan?

Je talenten worden waarschijnlijk zichtbaar op het moment dat je met deze activiteiten bezig bent. Wat vind je erg leuk om te doen in je vrije tijd of op je werk? Waardoor word je gefascineerd? Waardoor ben je zo graag met deze activiteit bezig? Wat leert jou dat over je eigen talenten?

2. Mijn successen

Denk terug aan de momenten waarop jij succesvol was. Op welke momenten kon jij het beste van jezelf laten zien? Haal de gebeurtenis weer naar boven en beleef de gebeurtenis opnieuw. Waar was je toen en wat deed je toen? Wat maakt nu dat deze gebeurtenis voor jou zo succesvol was? Wat ging jou zo goed af en welk talent ligt hierachter verborgen?

3. Ik kijk uit naar…?

Naar welke activiteiten, privé of op je werk, kun je echt uitkijken? Als je eraan denkt, word je er al vrolijk van en krijg je er zin in om eraan te beginnen. Mensen zijn vaak goed in de dingen die ze erg leuk vinden om te doen. Welke talenten liggen er verscholen in deze activiteiten?

4. Ik vergeet de tijd als ik...?

Het gebeurt vast weleens dat je met iets bezig bent, er helemaal in op gaat en totaal de tijd vergeet. De tijd vliegt voorbij en voor dat je het weet is de middag al voorbij. Na afloop voel je geen vermoeidheid. Wanneer vergeet je alles om je heen? Waar ben je op dat moment mee bezig? Welke passie zit in deze activiteit verborgen, en welke talent?

5. Wat bewonder je in anderen?

Wat je in een ander bewondert zegt iets over een talent dat in potentie ook in jou aanwezig is. Wie bewonder jij? Wat bewonder je zo in hem of haar? Wat leert jou dat over je eigen talenten?

6. Wat bewonderen anderen in jou?

Waar bewonderen anderen je om? Waar krijg je vaak complimenten over? Wat leert jou dat over je eigen talenten?

7. Terug naar je kindertijd

Ga terug naar je kindertijd. Waar was je toen heel erg goed in? Voor welke vakken haalde je op school de hoogste cijfers? Wat leert jou dat over je eigen talenten?

Heb je aantal van jouw talenten ontdekt? Waarschijnlijk wel.

Wil je je ontdekkingsreis naar jouw talenten graag voortzetten omdat nog meer wilt leren over jouw eigen talenten? 

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}