Jolanda Grevers
20 juni 2019
Wat kun je doen als je met buikpijn naar je werk gaat? | Unique-loopbaancoaching-2

Elke dag ging ik met buikpijn naar mijn werk omdat ik mijn baan vreselijk vond. Als ik naar mijn to-do lijst voor de dag keek, zonk de moed mij in de schoenen. Ik had maar één gedachte: ik heb hier helemaal geen zin in! Ik worstelde mij door de dag heen en ik was blij als de werkdag erop zat.

Wanneer het weekend was, leefde ik weer helemaal op. Mijn buikpijn verdween en ik voelde mij weer vrolijk. Maar op zondagavond kwam de buikpijn weer terug. Wetende dat het weekend weer voorbij was en ik maandag weer naar mijn werk moest. Dit heb ik een hele tijd volgehouden. Totdat ik ook last kreeg van hartkloppingen en een veel te hoge bloeddruk. Toen wist ik dat er iets moest veranderen. Want anders lag er weer een burn-out in het verschiet? Het was tijd om in actie te komen. Hoogste tijd om uit te gaan zoeken wat ik wel wilde; welke baan paste er wel bij mij?

Ik weet inmiddels dat ik niet de enige ben. Zoveel vrouwen gaan ’s ochtends met pijn in de buik naar hun werk. Ze worstelen zich door hun werkdag heen. Ploffen ’s avonds doodmoe op de bank voor de televisie, omdat ze geen energie meer hebben om nog iets leuks te gaan doen.

Plezier en voldoening in hun werk is ver te zoeken. Maar ze gaan door omdat ze niet weten wat ze anders zouden moeten doen. Ze weten wat ze niet willen, maar ze weten niet wat ze wel willen.

Dat vind ik echt doodzonde.

Direct ontslag nemen

Als jij elke dag met buikpijn naar je werk gaat omdat je een gruwelijke hekel aan je werk hebt, is je eerste gedachte: ontslag nemen en op zoek gaan naar een nieuwe baan.

 Maar het is niet verstandig om deze keuze te maken. Want waarvan ga je dan leven? Hoe ga je dan je hypotheek of je huur betalen?

Wanneer je zonder geld komt te zitten, krijg je ook last van stress en buikpijn. Want geldzorgen veroorzaken heel veel stress.

Je gaat direct zoek naar een baan omdat je een inkomen nodig hebt. Waarschijnlijk neem je de eerste de beste baan aan die op je pad komt. Waardoor de kans groot is dat je in een baan belandt, waar je ook doodongelukkig van wordt.

Ga uitzoeken wat je echt wilt gaan doen

Het is heel belangrijk om voldoende tijd te nemen om goed uit te zoeken welke baan echt bij jou past. Ga niet overhaast te werk. Want een quick fix bestaat helaas niet. Het kost nu eenmaal tijd om uit te zoeken wat je echt wilt.

Loopbaanvragen die je jezelf kunt stellen

  1. Wat vind ik wel en niet leuk in mijn huidige baan?
  2. Wat vind ik leuk om te doen?
  3. Waar ben ik echt heel erg goed in?
  4. Hoe ziet mijn droombaan eruit?
  5. Wat vind ik belangrijk in mijn werk?
  6. Waar liggen mijn kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt?
  7. Waar zou ik graag willen werken?
  8. Welke banen spreken mij erg aan?

Koop een mooi notitieboek. Beantwoordt alle bovenstaande vragen en schrijf je antwoorden op in je notitieboek. Onderzoek je mogelijkheden. Breng ze in kaart. Ga hierbij zorgvuldig te werk.

Waarom is het belangrijk om je antwoorden op te schrijven en niet alleen in je gedachte je antwoorden te formuleren? Door al schrijvend te reflecteren krijg je veel beter zicht op wat je echt het allerliefst wilt gaan doen, omdat er dan een bewustwordingsproces bij je op gang wordt gebracht. Al schrijvend maak je daardoor veel gemakkelijker contact met wat je echt wilt.

Probeer ondertussen niet te luisteren naar dat vervelende irritante stemmetje in je hoofd. Negeer het. Maar laat ook al je (voor)oordelen links liggen. Ga met een onbevangen en open blik op pad, als een kind van vier jaar oud. Alleen dan ontdek je nieuwe kansen en mogelijkheden. Alleen dan ontdek je wat je echt het allerliefst wilt gaan doen.

Zorg ervoor dat je je accu weer oplaadt

Het is nu heel belangrijk voor je om buiten je werk, dingen te doen die je echt leuk vindt om te doen. Maak tijd vrij voor je hobby’s. Ga sporten, een boek lezen, op stap met vriendinnen of knutselen. Ga iets doen wat je leuk vindt om te doen en wat jou energie geeft. Zo kun jij je door je werk bijna leeggelopen accu weer opladen en voorkom je dat je accu helemaal leegloopt. Want dat moet je echt voorkomen.

Werken aan je loopbaan geeft je rust

Mijn klanten vertellen mij vaak dat ze meer rust ervaren omdat ze weten dat er licht gloort aan het einde van de tunnel. Ze zijn bezig met het vinden van een oplossing voor hun probleem. Daardoor valt het ze vaak makkelijker om te dealen met alles wat er op hun werk gebeurt.

Kom in actie

Ga ervoor, neem de regie over je loopbaan in eigen hand. Onderzoek welke baan echt bij jou past. Onderzoek hoe jij meer plezier en voldoening in je werk kunt ervaren. Want als je niks doet, verandert er ook niks. Dan blijf je buikpijn houden of erger: krijg je een burn-out. En ik weet het zeker dat je dat niet wilt.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}