Hoe maak je de juiste loopbaankeuze
Voor veel mensen is het lastig om een loopbaankeuze te maken. Ze stellen het uit, worstelen ermee, aarzelen, komen er niet uit of kiezen helemaal niet en komen niet in beweging. Hoe kies je als je meerdere keuzeopties hebt? Door alle verzamelde informatie op een rijtje te zetten, te ordenen en te beoordelen wordt het een stukje makkelijker.
Stappenplan
1. Pak een groot vel papier en teken een matrix met 12 rijen en 6 kolommen. Je kunt hiervoor ook Microsoft Excel of Word gebruiken.
2. Bepaal wat je wil. Schrijf boven de matrix op wat je wil bereiken.
3. Schrijf in het 1ste veld links bovenin: keuzemotieven. Dit zijn argumenten die voor jou belangrijk zijn ten aanzien van werk. Voorbeelden zijn: reisafstand, werktijden, flexibiliteit, doorgroeimogelijkheden, inkomenswens, kansen op de arbeidsmarkt, balans privé-werk, uitdaging etc.
4. Ga bij jezelf na welke keuzemotieven voor jou belangrijk zijn en waar jij rekening mee wil houden. Plaats deze in de linker kolom, onder het veld keuzemotieven. Neem hiervoor de tijd.
5. Niet alle keuzemotieven zullen even belangrijk voor je zijn. Geef ieder keuzemotief een score tussen de 1 en de 10 (hoe hoger de waardering, des te belangrijker is het keuzemotief voor jou). Deze scores kun je in de zijlijn opschrijven.
6. Zet boven in kolom 2, 3, 4 en 5, op de eerste rij, de keuzeopties die jou het meest aanspreken.
7. Ga na hoe jouw keuzeopties scoren op de door jou aangegeven keuzemotieven. Noteer de scores rechts naast het betreffende keuzemotief. Kortom: beoordeel de zwaarte van de keuzemotieven bij elke keuzeoptie.
8. Tel de scores per keuzeoptie bij elkaar op. Bekijk de totaalscores.
9. Welke keuzeoptie scoort het hoogst op de door jou aangegeven keuzemotieven?
Tot nu toe heb jij je ratio aan het woord gelaten.
10. Slaap er een nachtje over. Want soms zegt je gevoel wat anders. Is er een sterk gevoel dat een andere keuzeoptie de beste is.
11. Neem een besluit. Je hebt de matrix ingevuld, je weet welke keuzeoptie het hoogst heeft gescoord. En je hebt er een nachtje over geslapen en naar je gevoel geluisterd. Wat als deze keuzes niet met elkaar overeenkomen? Vertrouw dan op je gevoel.
Waarom vinden het maken van een loopbaankeuze zo lastig?
- We zijn bang om een verkeerde keuze te maken. Maar besef dat niet kiezen ook een keuze is, en vaak geen goede. Als je tot de conclusie komt dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, kun je er altijd op terugkomen en een andere keuze maken.
- We willen zekerheid. Maar als je een keuze gaat maken kun je nooit die 100% zekerheid krijgen. Je weet nooit vooraf hoe je keuze gaat uitpakken. Dit risico kun je inperken door het bovenstaande stappenplan te doorlopen en geen impulsieve, ondoordachte keuze maken.
- Afscheid nemen is moeilijk. Een keuze maken betekent afscheid nemen van iets wat nu is. We moeten “dingen” opgeven die we gaan missen. Vaak vinden we het moeilijk om het vertrouwde en bekende los te laten. Maar afscheid nemen en loslaten hoort nu eenmaal bij het leven. Of we het nu leuk vinden of niet.