Jolanda Grevers
19 november 2020

Loopbaantool #19 Wat wil ik niet?

Bij deze oefening ga je niet aan de slag met de vraag 'wat wil ik'. Nee... je gaat aan de slag met de vraag 'wat wil ik niet.'  Je gaat dus juist naar het tegenovergestelde kijken. Waarom? De vraag 'wat wil ik' is een lastige vraag om te beantwoorden. Vooral wanneer je worstelt met je loopbaan. Je ontevreden bent met je baan en je graag een nieuwe baan wilt gaan zoeken. De vraag 'wat wil ik niet' is dan vaak makkelijker te beantwoorden. 

Bovendien geven je antwoorden op de vraag ' wat wil ik niet' je waardevolle inzichten over wat je wel heel er graag wilt. 

Voorbeeld | Wat wil ik niet meer

 1. Acht uur per dag achter een computer zitten.
 2. Werken in een grote 'kantoortuin'.
 3. 'Zinloos' werk doen
 4. Met collega's werken waar ik geen klik mee heb.
 5. Veel reizen voor mijn werk.
 6. Dag in dag uit veel van hetzelfde doen.
 7. Een eentonige saaie baan. 
 8. Met strakke deadlines werken.
 9. Full-time werken.

Voorbeeld | Wat wil ik wel

 1. Met mensen werken
 2. In een rustige ruimte zonder teveel prikkels werken.
 3. Zinvol werk doen en een bijdrage leveren aan de maatschappij.
 4. Werken in een leuk team waarin ik mij thuis voel.
 5. Een baan waarvoor ik niet meer op reis moet naar het buitenland.
 6. Een afwisselende baan.
 7. Een interessante en uitdagende baan waarin ik mijzelf verder kan ontwikkelen. 
 8. Mijn werk in mijn eigen tempo kunnen doen. 
 9. Drie of vier dagen per week werken. 

Instructie

 1. 1
  Pak een pen, papier een kop koffie of een kop thee en zet je mobiele telefoon uit.
 2. 2
  Zorg ervoor dat je het komende uur niet wordt gestoord.
 3. 3
  Maak een lijst van alle dingen die je niet meer wilt in je toekomstige baan. 
 4. 4
  Ga voor jezelf na waarom je deze dingen niet meer wil. Wees concreet. Schrijf alle antwoorden op.  
 5. 5
  Wat zeggen je antwoorden over wat je wel heel erg wilt? Maak een lijst van alles wat je wel wilt. Schrijf alle antwoorden op. 

Uitvoering

Wees eerlijk naar jezelf toe. Geef jezelf toestemming om kritisch te zijn en schrijf alles op wat je niet meer wil. Probeer je gedachten en gevoelens zo concreet mogelijk te verwoorden. Kijk niet alleen naar je huidige baan, maar blik ook verder terug in je loopbaanverleden.

Je antwoorden vertellen je niet alleen wat je niet meer wil, maar ook wat je wel heel erg graag wilt. Dus hoe eerlijker je naar jezelf toe bent en hoe meer je hebt opgeschreven, hoe meer je gaat ontdekken wat je wilt.

Heb je steeds minder plezier in je werk en wil je heel graag een andere baan gaan zoeken? Maar kom je er maar niet achter wat je echt wilt? Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken. Maak gerust een afspraak met mij voor een gratis vrijblijvend droombaangesprek.

- Jolanda Grevers

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}