Jolanda Grevers
23 maart 2021
Welk verhaal vertel jij jezelf? | Mindset | Unique-loopbaancoaching

Manon zit tegenover mij en ze is zichtbaar gespannen. Er valt een moment van stilte en vervolgens begint ze als een waterval te praten. Ze vertelt mij dat ze erg ontevreden is over haar eigen loopbaan. ‘Ik heb in een paar jaar tijd meerdere banen gehad. Steeds weer kom ik er na een paar maanden achter dat de baan niet bij mij past. Ik hobbel dus van het ene baan naar de andere baan, zonder dat ik een stap verder kom in mijn loopbaan. Al mijn vriendinnen zijn al veel verder in hun loopbaan dan ik. Zij hebben wel leuke banen en vertellen enthousiast over hun werk en alle kansen die zij krijgen om verder te groeien. Het maakt mij onrustig en ik ga steeds meer aan mijzelf twijfelen. Voor mijn gevoel sta ik stil en heb ik er een zooitje van gemaakt. Ik voel me soms een grote mislukkeling.’ Ze vraagt zich af of ze ooit ook een leuke baan gaat vinden en enthousiast met haar vriendinnen mee kan praten over haar werk. 

Ik schrik ervan welk verhaal zij over zichzelf vertelt; hoe zij over zichzelf praat. Ik vertel haar dit. Manon erkent dat ze soms erg negatief over zichzelf praat. Ze is het verhaal dat ze aan zichzelf vertelt voor waar aan gaan nemen. Ze is erin gaan geloven; het is haar waarheid geworden. Ze gaat steeds weer (on)bewust op zoek naar bewijzen dat haar verhaal de waarheid is. 

Het enige dat er staat tussen jou en jouw loopbaandroom zijn de verhalen die je aan jezelf vertelt over waarom jij niet je loopbaandroom kunt verwezenlijken. 

Ben jij jezelf bewust van welk verhaal jij jezelf vertelt?

De hele dag door vertellen wij onszelf verhalen. Dag in, dag uit. Sommige verhalen vertellen wij keer op keer aan onszelf en nemen wij voor waar aan en zo creëren we onze eigen werkelijkheid. Deze verhalen hebben heel veel invloed op ons doen en laten. Ook op de keuzes die wij maken in onze loopbaan en hoe wij over onszelf en onze kansen en mogelijkheden denken. 

Positieve verhalen die wij onszelf verstellen kunnen ons heel veel voorspoed brengen. Echter, negatieve verhalen, zoals het verhaal dat Manon aan zichzelf vertelt, belemmeren ons. Ze maken ons klein, laten ons twijfelen aan onszelf en zorgen ervoor dat we niet de juiste keuzes maken, waardoor we kunnen belanden in een een baan die niet bij ons past. 

Maar vaak staan we niet bewust stil bij de verhalen die wij onszelf steeds weer vertellen. 93% van onze gedachten creëren we onbewust. Vaak ook de verhalen die wij aan onszelf vertellen. Ze ploppen ons brein binnen en we luisteren ernaar zonder het in twijfel te trekken.

Vragen

 1. 1
  Ben jij je bewust welke verhalen je aan jezelf vertelt? 
 2. 2
  Welk verhaal vertel jij jezelf? 
 3. 3
  Vertel je overwegent positieve of negatieve verhalen over jezelf aan jezelf?

Welke verhalen wil jij jezelf vertellen?

Gelukkig kun je zelf bepalen welk verhaal jij jezelf wilt vertellen. Je kunt ervoor kiezen het verhaal dat jij jezelf vertelt niet langer voor waar aan te nemen. Je kunt jezelf een ander verhaal vertellen. Een positief verhaal door op zoek te gaan naar het positieve. En aan de slag te gaan met je negatieve overtuigingen

Want verander je je verhaal, dan verander je je gedachten en dan verandert de wereld om je heen. 

Manon ging aan de slag met haar verhaal. Ze ontdekte dat ze ook een aantal keer gewoon domme pech had en dat ze te streng voor haarzelf was geweest en dat ze zichzelf niet met anderen moet vergelijken. Ook kwam ze tot de ontdekking dat haar huidige baan best heel goed bij haar past en dat ze haar werk eigenlijk superleuk vindt, maar dat het aan de omstandigheden ligt. De omstandigheden passen absoluut niet bij haar. Helaas had ze op die omstandigheden zelf geen invloed. Nu ze zich daarvan bewust is, lukt het haar om vooral te kijken naar werkzaamheden en daar heeft ze veel plezier in. Doordat ze haar verhaal over haar baan en haar situatie veranderde, kreeg ze weer plezier in haar werk. En een paar maanden later kwam er een grote verandering in de omstandigheden waarmee ze zo worstelde en haar baan werd haar droombaan. 

Gelukkig kun je ervoor kiezen om je jouw hoofd te vullen met verhalen die goed voelen en je een positief gevoel over jezelf geven. 

Vragen

 1. 1
  Welk verhaal wil jij vertellen over jezelf?

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}