Jolanda Grevers
8 juni 2017

Hoe weet ik of een vacature echt bij mij past? In dit artikel geef ik je een tweetal praktische tools die je hiervoor kunt gebruiken.

More...

Hoe weet ik of een vacature echt bij mij past? Unique-loopbaancoaching

Welke vacature past bij mij?

Eigenlijk is het een heel simpel, maar wel een tijdrovend klusje. Maar het levert je een schat aan waardevolle informatie op, waar je tijdens het solliciteren veel aan hebt. Dus, doen. Om erachter te komen of een vacature/baan wel bij je past, ga je eerst voor jezelf na welke eisen jij aan je toekomstige baan stelt. Daarna maak je een grondige analyse van de vacature en van de organisatie. Om het je een stukje makkelijker te maken heb speciaal voor jou twee handige werkbladen gemaakt die je hiervoor kunt gebruiken. 

Wat is een zoekprofiel?

In een zoekprofiel maak je een beschrijving van een werksituatie waarin jij echt tot je recht komt en waar jij het beste uit jezelf kunt halen. Je geeft aan waar jouw hart sneller van gaat kloppen en wat jou voldoening geeft.

Je zoekprofiel is jouw kompas bij je zoektocht naar een nieuwe baan. Steeds wanneer je een interessante vacature ziet, ga je voor jezelf na of de vacature past bij jouw zoekprofiel.

Het maken van een goed zoekprofiel kost veel tijd. Maar verschaft je veel waardevolle informatie, waar je niet zonder kunt wanneer je gaat solliciteren. Bovendien geeft een goed zoekprofiel je meer inzicht, meer structuur en meer overzicht.

In een zoekprofiel geef je aan:

  1. 1
    Hoe je ideale werkpek eruitziet.
  2. 2
    Welke werkzaamheden je graag wilt verrichten.
  3. 3
    Welke talenten je heel graag wilt inzetten en verder wilt ontwikkelen.
  4. 4
    Welke werkwaarden voor jou echt belangrijk zijn.
  5. 5
    Welke arbeidsvoorwaarden voor jou belangrijk zijn.
  6. 6
    Welke groei/ontwikkelingsmogelijkheden je graag wilt hebben.
  7. 7
    Welk type organisatiecultuur het best past bij jou.

Hoe maak je een vacature-analyse?

Om te kunnen beslissen of een vacature wel of niet bij jou past, is het verstandig om eerst uit te zoeken waar de vacature eigenlijk over gaat.

Met behulp van een vacature-analyse kun je je een goed beeld vormen van de vacature en de van de organisatie.

Lees de vacature goed door en laat het allemaal even goed bezinken. Loop vervolgens alle punten nogmaals rustig door en onderstreep de voor jou belangrijke gedeeltes. En bekijk voordat je verder gaat ook de website van de organisatie. Bijna elke organisatie heeft een eigen website, waar je veel waardevolle informatie over de organisatie kunt vinden. 

Stel jezelf daarna de volgende vragen:

  1. 1
    Hoe is de cultuur binnen de organisatie?
  2. 2
    Hoe ziet het takenpakket eruit?
  3. 3
    Welke eisen worden er gesteld ten aanzien van opleiding?
  4. 4
    Welke eisen worden er gesteld ten aanzien van werkervaring?
  5. 5
    Herken ik mijzelf in de omschrijving van de persoon die men zoekt?
  6. 6
    Wat kan ik dit bedrijf bieden? (In vergelijking met wat gevraagd wordt.)
  7. 7
    Wat zijn de overige eisen?
  8. 8
    Worden er verborgen eisen gesteld? Zo ja, welke?
  9. 9
    Wat biedt het bedrijf? Salaris, arbeidsvoorwaarden, et cetera. 

Belangrijk: Maak een duidelijk onderscheid tussen de wensen en de eisen. Wat is dan het verschil? Aan de vereiste eisen moet je voldoen? Aan de wensen niet. Het is een pre als je er wel aan voldoet. 

Wanneer je na het bestuderen van de webpagina en het maken van de vacature-analyse nog vragen hebt, neem dan contact op met de persoon die jou volgens de vacaturebeschrijving meer informatie kan geven. Doen, want vaak levert het je waardevolle nuttige informatie op.

Ik weet dat het maken van een goede vacature-analyse een hele klus is, maar oefening baart kunst. Wanneer je een aantal vacature-analyses hebt gemaakt, word je er steeds handiger in en weet je waar je op moet letten.

Tijd om te vergelijken

Als het goed is heb je een goed beeld van de vacature gekregen. Ken je de wensen en eisen. En heb je de organisatie een beetje leren kennen. Pak je Curriculum Vitae en je zoekprofiel erbij en beantwoord de onderstaande vragen.

  1. 1
     Past de baan/vacature bij mij?
  2. 2
    Voldoe ik aan de eisen?
  3. 3
    Wat mis ik?
  4. 4
    Waarmee kan ik mijn tekortkomingen compenseren?
  5. 5
    Waarom zou het bedrijf mij moeten aannemen?
  6. 6
    Waarom wil ik bij dit bedrijf werken?
  7. 7
    Waarom wil ik deze baan?
  8. 8
    Wat is nog niet duidelijk?
  9. 9
    Past de organisatiecultuur bij mij?

Pas wanneer je alle vragen hebt beantwoord, weet je of het zinvol is om te solliciteren. Het is heel belangrijk dat er een goede klik is tussen jou, de baan en de organisatie. Ga niet solliciteren op een vacature die niet past bij jouw zoekprofiel. Het kost je waarschijnlijk heel veel energie en de kans dat je de baan krijgt is klein. De werkgever zal waarschijnlijk al snel tot de conclusie komt dat jij niet de juiste kandidaat bent. Mocht je de baan toch krijgen, dan is de kans groot dat je er niet gelukkig wordt.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}