Jolanda Grevers
4 april 2018
Het grootste misverstand over werken vanuit je talenten | Uniqie-loopbaancoaching

Werken vanuit je talenten. We willen niks liever, maar zo makkelijk is het niet waar te maken. Natuurlijk wil je graag alleen maar dingen doen waar je talent voor hebt en waar je heel blij van wordt. Want als je werkt vanuit je talent functioneer je namelijk altijd prima, ben je altijd in je element en bezorgt je werk je heel veel positieve energie. Helaas is dit niet altijd het geval. Het is een grote misvatting.

More...

Want wanneer je je talenten niet goed inzet, kan er van alles gebeuren. Je talenten kunnen zich tegen je keren en ervoor zorgen dat je struikelt. In plaats van plezier, voldoening en het zitten in de flow, ervaar je frustratie, irritatie, spanning et cetera.

De zogenoemde hefboomvaardigheden helpen je om je talenten op de juiste manier in te zetten. Maar dat betekent wel dat je aan de slag moet!

Wat zijn hefboomvaardigheden

Hefboomvaardigheden zijn vaardigheden die je helpen om je talent beter in te zetten en effectiever te ontwikkelen.

Kort gezegd zijn dit trucjes die je helpen om meer uit je talent te halen. Enerzijds heb je hefboomvaardigheden nodig om je talent te activeren, om ervoor te zorgen dat je het ten volle kan benutten en ontwikkelen.  Anderzijds heb je deze vaardigheden soms nodig om je talent te temperen, om je ervoor te behoeden dat je jouw talent overdrijft.

 Maar het ontwikkelen van deze hefboomvaardigheden kost veel kracht en energie. Het komt je niet aanwaaien, je moet er hard voor werken. Maar het goede nieuws is: omdat je hefboomgedrag vaak samengaat met je talent in actie, levert het alleen maar meer energie op dan dat het kost. Je voelt dus niet dat je heel hard aan het werk bent.

Het beheersen van je hefboomvaardigheden kun je goed onder de knie krijgen, maar het zal nooit een van je talenten worden. Hefboomvaardigheden zijn te vergelijken met een spier; je moet het altijd in beweging houden, anders gaat de kracht verloren.

Je hefboomvaardigheden zorgen ervoor dat je niet in de valkuil van je talent stapt.

Voorbeeld hefboomvaardighden

Iemands talent is haar creativiteit. Ze is degene die altijd leuke, nieuwe ideeën heeft. Tijdens vergaderingen wordt deze vrouw altijd enthousiast, wilde ideeën ontpoppen zich, zonder dat dat energie kost. Maar omdat het zo vanzelf gaat, denkt de dame niet van tevoren eerst goed over het idee na. En andere deelnemers aan de vergadering worden door haar enthousiasme opzijgezet. Er is geen speld tussen te krijgen. Een hefboomvaardigheid is dan luisteren. Luisteren naar de andere deelnemers  en hen de ruimte geven om na te denken en hun ideeën te ventileren. Want als de vrouw niet op de rem trapt, komt idee na idee uit haar mond.

Hoe ontdek ik mijn hefboomvaardigheden?

Om je hefboomvaardigheden op het spoor te komen, is het in de eerste plaats belangrijk om zicht te hebben op je talenten in actie.  Talent in actie  = talent + gedrag + context.

Per talent in actie kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • 1
    In welke contexten leidt mijn talent tot ongewenste effecten? Wat maakt dat mijn talent in actie soms niet productief is? Wat gebeurt er als ik meer van mijn talent laat zien dan nodig?
  • 2
    Welke hefboomvaardigheden heb ik ontwikkeld om effectiever te zijn in een soortgelijke situatie?
  • 3
    Wat levert het mij op als ik mijn hefboomvaardigheden inzet?

Wanneer je succesvol je talenten wilt benutten en verder wilt ontwikkelen kom je er niet omheen om ook tijd en energie te investeren in de ontwikkeling van je hefboomvaardigheden.

Bron: "Ik kies voor mijn talent”, Luc Dewulf"

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}