Jolanda Grevers
1 maart 2017

Van de week een inspirerend gesprek gevoerd met een wijze jonge vrouw. Ze is erg ontevreden met haar huidige baan. Na een dag werken gaat ze ’s avonds doodmoe naar huis. Haar baan kost haar te veel energie. En ze heeft last van allerlei lichamelijke klachten doordat ze zo slecht in haar vel zit. Ze is bang dat wanneer ze nu niet ingrijpt, ze uiteindelijk een burn-out krijgt. En dat wil ze niet.

Om dit voor te zijn, heeft ze een ingrijpende beslissing genomen. Ze heeft haar baan opgezegd zonder zicht op een nieuwe baan. Vertrekken is voor haar op dit moment de juiste keuze. Ze wil zelf aan het roer van haar loopbaan staan en kiezen voor wat ze echt wil, waar zij blij van wordt. En eerst goed nadenken over haar loopbaan voordat ze een volgende stap gaat zetten. 

Van baan veranderen omdat je ontevreden met je baan bent, terwijl je daartoe niet gedwongen wordt, daar is lef en vertrouwen voor nodig. Het is veel gemakkelijker om maar te blijven zitten waar je zit, ook al ben je ontevreden.

Maar hoe voorkom je dat je geen stappen zet en blijft zitten waar je zit? Door deze vier fouten niet te maken.

1. Wil je van baan veranderen dan moet je niet wachten op het juiste moment

Als van baan veranderen voor jou op dit moment de juiste beslissing is dan, dan moet je nu in actie komen en niet wachten op het juiste moment. Dat is onverstandig, want het ideale moment komt nooit.

2. Wil je van baan veranderen, dan moet je niet verwachten dat die leuke nieuwe baan vanzelf op jouw pad komt

Je zult zelf in beweging moeten komen en de handen uit de mouwen steken. In de meeste gevallen komt dé baan die echt bij jou past niet vanzelf op je pad. Voordat de perfecte vacature op je pad komt, moet eerst wel een aantal stappen zetten. Je moet weten wat je echt wilt en doelgericht met een nieuwsgierige blik op onderzoek uitgaan. Vacatures op vacaturesites bekijken op zoek naar passende vacatures. Dan ga je kansen en mogelijkheden zien.

3. Wil je van baan veranderen, dan moet jij je niet laten tegenhouden door je angsten en je onzekerheden

Op zoek gaan naar een nieuwe baan en je huidige ‘veilige’ situatie verlaten is voor de meesten van ons erg spannend en eng. Jezelf oncomfortabel en angstig voelen hoort erbij omdat je uit je comfortzone stapt en dat is spannend.

Ik kan me goed voorstellen dat je gaande het proces kunt gaan twijfelen en dat je je afvraagt of je wel goed bezig bent. Wees gerust het hoort erbij. Het is een hele stap om het vertrouwde los te laten en te kiezen voor het onbekende. Want ook al heb je het niet naar je zin op je huidige werk, je weet wat je hebt en je weet nog niet wat je krijgt.

4. Wil je van baan veranderen, wacht dan niet met het zetten van stappen totdat je een volledig perfect uitgewerkt plan hebt

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat jij je halsoverkop in een volgende baan moet storten. Neem zelf de regie in eigen hand Gun jezelf een moment van zelfreflectie. Wees bereid on na te denken over je loopbaan. Ga uitzoeken wat je echt wilt. Waar moet je volgende baan aan voldoen? Maak een bewuste weldoordachte keuze en ga direct stappen zetten. Eventueel met behulp van een loopbaancoach.

Als jij niet weet wat je wilt is het erg moeilijk zoeken. Vage wensen leiden tot een gebrek aan motivatie om in actie te komen. Bovendien: als je niet weet wat je wilt, hoe ga je dan dé baan die echt bij jou past vinden? De kans is groot dat je op verkeerde vacatures gaat solliciteren en als je wordt aangenomen, je weer in een baan komt te zitten die je niet leukt vindt.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}