Zonder plan blijft je verlangen slechts een droom | Uniqie-loopbaancoaching

Als je een verlangen hebt, maar geen loopbaanplan, blijft je verlangen slechts een droom. 

Heerlijk eindeloos mijmeren over je verlangens en je wensen. Vooral wanneer je werk een sleur is geworden en je niet echt meer tevreden bent met je baan is het helemaal prima om ’s avonds in je bed te dromen over wat je echt heel graag wilt gaan doen. Eindeloos fantaseren en eventjes ontsnappen aan realiteit van de dag. Want zonder dromen en verlangens is er geen toekomst. Maar… wanneer je niet in actie komt en maar blijft hangen in je veilige maar ongemakkelijke comfortzone, blijven je wensen en verlangens slechts een droom en komen ze nooit uit.

Mijn verlangen bleef jarenlang slechts een droom

Jarenlang bleef mijn verlangen slechts een droom. Maar hoe langer ik nadacht over mijn verlangens en hoe slechter het op mijn werk ging, hoe sterker mijn wensen en verlangens werden. Heel vaak lag ik ’s avonds in mijn bed te fantaseren over mijn allergrootste verlangen. Totdat ik het zeker wist: ik moet nu kiezen voor mijn verlangen. Ik moet nu ontslag nemen en ervoor gaan. Mijn verlangen was zo sterk geworden en mijn werk was inmiddels bijna niet meer vol te houden. Met lood in mijn schoenen en pijn in mijn buik ging ik naar mijn werk toe. Ik kon niet langer vluchten voor mijn verlangen, ik kon geen andere keuze maken dan kiezen voor mijn verlangen. Het was een bevrijdende keuze en ik voelde me direct tien kilo lichter. Mijn innerlijk vlammetje begon weer te branden. 

Vier jaar geleden startte ik met het opzetten van een eigen praktijk voor loopbaancoaching. En… ik weet zeker dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Geen moment heb ik er spijt van gehad. Hoe groot de hobbels op mijn pad soms ook zijn.

Het lukt je toch niet!

Een paar dagen later, nadat de kogel door de kerk was en alles juridisch was geregeld, sloop er een heel irritant stemmetje mijn brein binnen. Een stemmetje dat mijn plannen probeerde te saboteren en mijn innerlijk vlammetje probeerde te doven. “Kies niet voor je plannen! Het gaat je toch niet lukken omdat je niet goed genoeg bent en niet genoeg geld hebt om een succesvolle praktijk op te starten. Maak een veilige keuze en ga een nieuwe baan zoeken.”, zei het stemmetje steeds tegen me. Echt heel irritant, zo’n stemmetje dat je echt in verwarring brengt en laat struikelen op je pad naar jouw droom. Laat je er niet door in verwarring brengen.

Maak een loopbaanplan

Nog in mijn opzegtermijn startte ik met het maken van een concreet plan van aanpak. ‘Welke stappen moet ik zetten om een bloeiende coachingspraktijk op te starten?’ ‘Hoe ga ik het in godsnaam voor elkaar krijgen?’ Ik begaf mij tenslotte op onbekend terrein ver buiten mijn comfortzone. Ik struinde het internet gaan af voor praktische informatie en inspiratie. Omdat het allemaal nieuw voor mij was, riep ik de hulp in van een deskundige businesscoach. De adrenaline stroomde fanatiek door mijn lichaam en ik voelde mij sinds lange tijd weer heel levendig. Ik was niet meer te stoppen en de ideeën bleven maar komen. Om te voorkomen dat ik verzandde in chaos ben ik stap voor stap al mijn ideeën gaan uitwerken in een plan van aanpak.

Maak voordat je gaat starten met het zetten van je eerste stapje richting je doel een goed tot in detail uitgewerkt loopbaanplan; maak een plan van aanpak. 

Het hoofddoel opsplitsen in kleine behapbare subdoelen

Om te voorkomen dat er niks van mijn plannen terecht zou komen ben ik, nadat mijn plannen enigszins duidelijk waren, een hoofddoel gaan formuleren. ‘Waar wil ik over vijf jaar staan?’ ‘Wat wil ik dan allemaal hebben bereikt en hoeveel wil ik dan verdienen?’

Vervolgens ben ik haalbare subdoelen gaan stellen. Het is verstandig om doelen voor de lange, middellange en korte termijn te formuleren. Want vaak duurt het een aantal jaren voordat de eindbestemming is bereikt. Maak een realistische en haalbare planning met kleine babystapjes, tussenstops en deadlines. Grote stappen laten je struikelen.

Stapje voor stapje komt mijn einddoel dichterbij. Zo gaaf is dat.

Deel je plannen met je omgeving

Iedereen in mijn omgeving vertelde ik enthousiast mijn plannen. Toen iemand aan wie ik mijn plannen aan het vertellen was, aangaf dat mijn ogen helemaal begonnen te stralen terwijl ik aan het praten was, wist ik zeker dat ik de juiste keuze had gemaakt. De reacties waren soms wel positief  en soms niet. Maar de negatieve reacties maakten mij alleen maar strijdvaardiger. En met alle tips, adviezen en hulp die ik kreeg was ik echt superblij. Want ik heb er enorm veel van kunnen leren. Mijn ervaring is dat je niet zonder kunt. Het geeft je een echte boost. En mijn zelfvertrouwen groeide. Zoek hulp en probeer niet alles alleen te doen.

Stap uit je comfortzone

Wanneer je je droom wilt gaan realiseren zal je uit je comfortzone moeten durven stappen. Het bekende en het vertrouwde achter je durven laten; op weg naar het onbekende.  Voor mij was en is het vaak best wel een dingetje. Maar ik weet ook dat ik mijn doelen anders waarschijnlijk niet ga bereiken. Dus ik zet mij eroverheen en denk aan mijn droom. En weet je… het is heel normaal om angst te hebben.

Geloof erin!

Wat er ook gebeurt, geloof in jezelf. Natuurlijk gaat alles niet altijd van een leien dakje. Je krijgt te maken met tegenslagen. Ook ik heb hier regelmatig mee te kampen. Drie jaar geleden heb een aantal keer een workshop georganiseerd. Ik had een goed programma gemaakt, een mooie salespagina op mijn website, affiches laten drukken, volop reclame gemaakt op Facebook, maar de aanmeldingen stroomden niet binnen. Ik kreeg slechts één aanmelding. Dat was niet leuk. Maar ik heb er heel veel van geleerd en deze ervaring neem ik mee. Gelukkig hervind ik steeds weer de energie en mijn geloof erin om door te gaan.

Maak afspraken met jezelf

Wat wil ik en moet ik deze week allemaal doen om een stapje dichter bij mijn einddoel te komen? Aan het begin van elke week stel ik mijzelf deze vraag. Ik sla nooit een week over. Daarna maak ik een to-do lijst voor de betreffende week. Zo verdwijnt mijn einddoel niet uit mijn vizier en houd ik focus.

Inmiddels heb ik al een heel aantal subdoelen bereikt en heb ik al diverse plannen gerealiseerd. En weet je… dat geeft je een supergoed gevoel. Het voelt zo goed om een doel te bereiken.

Gun jezelf regelmatig een pauze voor zelfreflectie

Maak tijd voor jezelf. Plan minimaal één keer per maand een moment voor zelfreflectie. Wat gaat er goed? Wat gaat er minder goed? Is het nodig om je loopbaanplan bij te sturen, je planning aan te passen of het anders aan te pakken? Maak deze afspraak. Ik doe het ook, al vind ik het niet altijd even makkelijk om mijzelf een pauze voor zelfreflectie te gunnen. Eerlijk is eerlijk, het komt er niet altijd van.

W jij je verlangen werkelijkheid laten worden?

Weet jij waar naar je verlangt? Heb je een helder beeld van wat jij heel graag wilt bereiken in jouw loopbaan en wil je er echt voor gaan? Maak altijd een concreet plan van aanpak om je verlangen te realiseren. Want zonder een goed plan ga je nooit je einddoel bereiken. Mijn loopbaanplanner is een hele handige tool die je daarbij goed kan helpen.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}