Over Jolanda

Doen wat écht bij je past maakt gelukkig

De dag waarop ik besloot om te kiezen voor mijn loopbaandroom en ik ben gaan doen wat echt bij mij past, was de dag dag waarop ik besloot niet langer te blijven hangen in een baan waar ik doodongelukkig van werd. Ik startte mijn eigen praktijk voor loopbaancoaching. En nog steeds ben ik superblij met deze keuze. Ik heb de mooiste baan van de hele wereld. Mijn droombaan

Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt

Als loopbaancoach spreek ik regelmatig vrouwen zoals jij, vrouwen die vastzitten in een baan waar ze niet gelukkig van worden. s' Ochtends gaan ze met een flinke dosis tegenzin naar hun werk. Het liefst willen ze ontslag nemen, maar meestal is dit niet mogelijk. Ze willen heel graag een nieuwe baan zoeken. Een baan die echt bij ze past. Maar ze weten niet wat ze echt het allerliefst willen doen en waar ze moeten beginnen. Herkenbaar?

Ik gun je een baan die echt bij je past. Een baan waar je gelukkig van wordt en waarin je plezier en voldoening ervaart. Ik weet dat dit voor jou ook mogelijk is. Daarom help ik vrouwen zoals jij ontdekken welke baan echt bij je past. Je leven is zoveel leuker als je je loopbaandroom leeft: een baan die echt bij je past. 

ik weet waar jij mee worstelt

Ik spreek uit ervaring, want ook ik heb tweemaal een baan gehad waar ik doodongelukkig van werd. 's Ochtends stapte ik met pijn in mijn buik op mijn fiets op weg naar mijn werk. Uitgeblust kwam ik thuis en  's avonds lag ik op de bank over mijn werk te piekeren. Ook ik heb te lang gewacht met het zetten van een volgende loopbaanstap. Hopende dat het tij vanzelf zou keren. Maar dat gebeurde natuurlijk niet. 

Maar ook weet ik hoe het is om de regie over je loopbaan in eigen hand te pakken en te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt. Ik kan je vertellen dat dit zoveel beter voelt. Als loopbaancoach geniet ik elke dag van mijn werk, ook als het allemaal tegenzit. Want dit is wat ik echt wil en waar ik echt goed in ben. Ik heb mijn plek gevonden in een baan die echt bij mij past. 

Mijn loopbaanroute

Na mijn middelbareschooltijd heb ik een lange tijd geworsteld met het kiezen van een vervolgopleiding. Ik kwam er maar niet achter wat ik wilde gaan doen. Ik wist één ding zeker: ik wil ergens heel goed in worden, iets gaan doen wat écht bij mij past. Maar ja... WAT? Ik zocht hulp, maar daar had ik weinig aan.

Toen ik 21 jaar oud was viel alles op zijn plek. Bij toeval hoorde ik van de 4-jarige hbo-opleiding Studie- en beroepskeuzewerk aan de Academie Mens-Arbeid. Direct dacht ik: dit is het. Ik word loopbaancoach en ik ga mensen helpen die worstelen met hun loopbaan. Ik ga ze dé hulp bieden, die ik zo heb gemist. 

Na mijn studie ben ik gaan werken bij Arbeidsvoorziening. Als loopbaancoach werkzoekenden begeleiden bij hun zoektocht naar passend werk. Ik dacht dat ik mijn droombaan had gevonden. Helaas gooiden bezuinigingen roet in het eten.

Daarna heb ik een uitstapje gemaakt naar het HRM-werkveld. Het gevoel dat dit niet mijn plek was, kwam al snel en werd steeds sterker. Ik begon ‘het begeleiden van mensen’ steeds meer te missen. Daar ben ik goed in en daar krijg ik veel energie van. 

Dit inzicht opende mijn ogen. Ik ben als loopbaancoach gaan werken bij een adviesbureau. Direct was ik helemaal in mijn element. Helaas kwam hier verandering in. Mijn takenpakket veranderde dramatisch door een reorganisatie. Mijn blijdschap sloeg om in frustratie. Ik zat duidelijk niet meer op mijn plek, maar toch bleef ik. Hopende dat oude tijden weer terug zouden keren, maar dat gebeurde niet. 

Na lang wikken en wegen ben ik een andere weg ingeslagen. Ik ben gaan werken in het bedrijf van mijn vader. Hij had dringend mijn hulp nodig en ik kon geen nee zeggen. 

Nadat het bedrijf van eigenaar was veranderd, ging het met mijn werkplezier snel bergafwaarts. Alle leuke taken verdwenen uit mijn takenpakket. Ik deed alleen nog maar werk waar ik geen talent voor had en waar ik niet blij van werd. Doordat mijn gevoel van loyaliteit voor het 'familiebedrijf' heel sterk was, bleef ik. 

Het kon zo niet verder

In februari 2014 was ik aan het eind van mijn latijn. Ik heb mijn baan opgezegd en ik ben in het diepe gesprongen. Het was nu of nooit. Ik besloot mijn coachingspraktijk nieuw leven in te blazen en weer als loopbaancoach aan de slag te gaan. Schreef een plan van aanpak, maakte een website en volgde een coachingtraject bij een businesscoach. 

Waarom richt ik mij op vrouwen?

Simpel. Omdat vrouwen anders zijn dan mannen en anders met hun loopbaan omgaan. Vrouwen combineren hun loopbaan vaak met een gezin en werken vaker parttime. Dat brengt extra uitdagingen met zich mee. Vrouwen lopen in hun loopbaan tegen andere kansen en problemen aan dan mannen.

Vrouwen twijfelen sneller aan zichzelf, houden meer rekening met wat er van hun wordt verwacht en kijken met een bescheiden blik naar hun talenten. Stellen zichzelf sneller tevreden en omdat ze een gezin hebben, schuiven hun dromen naar de achtergrond. Ze vinden het lastig om echt te kiezen voor zichzelf en een gezonde carrière. Dat vraagt om een andere invulling van een loopbaantraject.

Kwaliteiten die ik als coach inzet zijn...

Vooral geef ik veel tips en adviezen. En heb ik veel kennis van opleidingen en beroepen, omdat ik ze tijdens mijn opleiding allemaal heb moeten leren. Door mijn werkervaring in het HRM-werkveld en als loopbaancoach bij Arbeidsvoorziening heb ik veel kennis van het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt. Daardoor zie ik snel allerlei mogelijkheden voor mijn klanten. Mijn klanten zijn er toe nu toe altijd erg blij mee, omdat ze zelf nog nooit aan deze opties hadden gedacht.

Ik denk vooral in mogelijkheden en kansen, niet in beperkingen. Ook ben ik erg nieuwsgierig naar jou en stel ik veel vragen. Ik ben resultaatgericht, creatief, spontaan, ondernemend, open en sociaal.

Ik vind het belangrijk dat je ontdekt welke baan echt bij jou past en hoe je zelf sturing aan jouw loopbaan kunt geven. Daarom reik ik je veel handvatten en tools aan, ook gratis, waarmee je zelf aan de slag kunt. 

Meer over mij...

Ik ben de helft van een eeneiige tweeling en ik woon in de Achterhoek. Vanwege fysieke beperkingen aan mijn handen, een scoliose in mijn rug en een concentratiestoornis werd ik al op jonge leeftijd geconfronteerd met wat ik allemaal niet kon en waar ik niet goed in was. Mij werd verteld dat ik vanwege mijn beperkingen niet te veel eisen aan mijn loopbaan moest stellen. Maar daar nam ik geen genoegen mee. Mijn drang om ook ergens heel goed in te zijn en iets te gaan doen wat echt bij mij past, is toen ontstaan. Vanaf dat moment heb ik altijd getracht zelf mijn eigen loopbaanpad uit te stippelen en te kiezen voor wat wat ik echt wil. Loopbaancoach zijn. 

Ik lees veel en ik kan de tijd helemaal vergeten wanneer ik een Scandinavische triller lees. En ik hou heel erg van koken en heerlijke taarten bakken voor mijn familie en vrienden. Tegen een goede cappuccino met een stuk cheesecake kan ik geen nee zeggen. Daar kun je mij 's nachts voor wakker maken. Ik woon samen met Patrick.

Plan een gratis vrijblijvend oriënterend gesprek met mij

Wil jij een nieuwe baan zoeken? Een baan die echt bij jou past? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? 

Vraag een gratis vrijblijvend oriënterend gesprek aan.