Jolanda Grevers
29 juli 2019
Help, beren op mijn pad! Hoe haal ik ze van mijn loopbaanpad af? | Uniqie-loopbaancoaching

Martine is erg ontevreden met haar baan. Ze werkt in de zorg en ervaart de werkdruk als veel te hoog. Maar ook vindt ze haar werkzaamheden niet leuk meer. Ze verlangt naar een leuke baan die haar plezier en voldoening geeft. Een betere balans tussen werk en privé.

In ons eerste gesprek geeft ze aan heel graag iets anders wil gaan doen, maar er loopt een hele kudde beren op haar loopbaanpad. Een kudde die haar pad naar een baan die echt bij haar past blokkeert. Waardoor het haar maar niet lukt om in actie komen. Kortom: haar belemmerende overtuigingen houden haar waar ze nu zit; in een baan die niet bij haar past.

Er dwalen zo ontzettend veel belemmerende overtuigingen rond in haar hoofd en die houden haar in de houdgreep. ‘Als het toch eens zou lukken om deze overtuigingen allemaal op te sporen en los te laten, wat zou er dan allemaal kunnen veranderen in mijn leven?’

Herkenbaar? Enerzijds wil je heel erg graag een nieuwe baan gaan zoeken; kiezen voor een baan die echt bij jou past. Anderzijds houden je belemmerende overtuigingen je in de houdgreep waardoor je niet durft te kiezen voor je droombaan.

Maar gelukkig kun je deze beren van je loopbaanpad halen door je belemmerende overtuigingen in kaart te brengen en ze vervolgens los te laten.

De best bewaakte gevangenissen bouwen wij voor onszelf.

-Gordon Livingston

Quote Unique-loopbaancoaching

Belemmerende overtuigingen voorkomen dat je kiest voor je droombaan

Je belemmerende overtuigingen kunnen een hele grote invloed uitoefenen op je leven en loopbaan. Want onbewust bepalen ze je gedrag en keuzes. Waardoor het gevaar aanwezig is dat je vanuit je belemmerende overtuigingen een loopbaankeuze maakt, en dat je dus kiest voor een baan die niet echt werkelijk bij jou past, omdat je niet durft te kiezen voor wat je echt het allerliefst wilt gaan doen. Daarom is het belangrijk om eerst met je belemmerende overtuigingen aan de slag te gaan en dan pas definitief een keuze te maken.

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen kunnen beschouwd worden als automatische en hardnekkige negatieve gedachten die de keuze- en handelingsvrijheid van mensen onnodig beperken (Gerrickens & Verstege, 2002).

Vaak geven je belemmerende overtuigingen de hele dag door allerlei berichten door. Berichten die als doel hebben je te behoeden voor gevaarlijke situaties. Echter, deze situaties waren alleen vroeger gevaarlijk voor je, nu niet meer. Nu werken ze tegen je. En weet je wat nou zo apart is? De drang om naar deze berichten te luisteren is heel sterk! Je kunt niet anders, je hebt weinig keus. Het gebeurt automatisch, zonder dat jij je er bewust van bent.

Wat doen belemmerende overtuigingen met je?

Belemmerende overtuigingen zijn niet reëel is en ze belemmeren je te doen wat je echt het allerliefst wilt doen, wat bij je past en wat goed voor je is.

Ze brengen je op een dwaalspoor. Daardoor hebben ze een grote invloed op jouw loopbaankeuze. Ze doen deuren voor je dicht en ze belemmeren je in het waarmaken van jouw loopbaandroom.

Misschien denk je nu ‘ik hoor ze helemaal niet’. Dat kan heel goed kloppen. Want vaak ben je je niet bewust van je belemmerende overtuiging(en). Maar ze zijn er echt, diep verstopt in je onderbewustzijn.

Maar wist je dat hoe groter jouw verlangen is om te kiezen voor jouw loopbaandroom, hoe groter de kudde met beren op jouw pad zal worden? Waarom? Omdat er meestal nogal wat op het spel staat en je nooit 100% zeker weet of het goed uit zal pakken.

 In je belemmerende overtuiging schuilt een denkfout

Meestal zit er in je belemmerende overtuiging een denkfout verborgen. Veel voorkomende denkfouten zijn:

 • Overgeneralisatie 'Iets dat geldt voor situatie A, geldt ook voor alle vergelijkbare situaties.'
 • Selectieve aandacht 'Ik zie alleen wat fout gaat of onder de maat is, maar niet wat goed gaat.'
 • Personalisatie 'Ik ben verantwoordelijke (schuldig) voor alles wat slecht is of fout gaat.'
 • Generalisatie naar de toekomst 'Als iets gold in het verleden, dan zal het later ook zo zijn.'
 • Alles op jezelf betrekken 'Ik sta in het centrum van ieders aandacht en met name mijn slecht prestaties zijn zichtbaar.'
 • Doemdenken 'Alles gaat mis, het zal mij zeker overkomen.'
 • Zwart-wit denken 'Haar lukt alles, mij lukt niks.'
 • Monocausaal denken 'Het ligt allemaal aan mijn leidinggevende.'

Belemmerende overtuigingen beperken je vrijheid en brengen je ontwikkeling tot stilstand.

Quote Unique-loopbaancoaching

Lijst belemmerende overtuigingen

 • Ik moet alles onder controle houden.
 • Ik moet het iedereen naar de zin maken.
 • Daar ben ik te oud voor.
 • Ik moet mijzelf altijd bewijzen.
 • Geld is slecht.
 • Ik kan niet kiezen.
 • Ik moet perfect zijn.
 • Niemand wil mij hebben. 
 • Ik durf geen risico’s te lopen.
 • Ik ben niet goed genoeg, anderen zijn veel beter.
 • Het lukt mij toch nooit.
 • Ik mag er niet zijn.
 • Ik ben onbelangrijk.
 • Niemand houdt van mij.
 • Ik ben (te) lelijk, te dik of te dun.
 • Succes is niet voor mij weggelegd.
 • Ik kan niet omgaan met conflicten.
 • Ik mag niet falen.
 • Ik ben te dom.
 • Ik word niet serieus genomen.
 • Het leven is zwaar en niet leuk.
 • Ik mag geen hulp vragen.
 • Ik kan andere mensen niet vertrouwen.
 • Ik moet het allerhoogste nastreven.
 • Ik krijg nooit wat ik wil.
 • Ik weet niet hoe ik het aan moet pakken.

Maar hoe bevrijd jij jezelf van je belemmerende overtuigingen?

Stap 1: Spoor je belemmerende overtuigingen op

Welke belemmerende overtuigingen heb je op dit moment over je loopbaan?  Pak de lijst erbij en ga voor jezelf na welke van deze overtuigingen op dit moment op jou van toepassing zijn. Lees elke overtuiging hardop voor. Ga vervolgens voor jezelf na welke gevoelens en gedachten deze overtuiging bij jou oproept. Is het een belemmerende overtuiging? Zo ja, schrijf deze op op een vel papier. Ga door totdat je alle overtuigingen op de lijst behandeld hebt.  Stel vervolgens jouw top 5 samen en geef een volgorde van belangrijkheid aan. Ga daarna na wat je top 5 gemeenschappelijk heeft. Hoe spelen ze op elkaar in?

Stap 2: Je denkfouten opsporen

Zoals je hebt gelezen bevatten belemmerende overtuigingen een denkfout. Als je er goed over gaat nadenken, kun je niet anders dan vaststellen dat ze niet kloppen. Want het zijn irrationele gedachten.

 En voordat je jezelf kunt bevrijden van je belemmerende overtuiging moet je eerst de denkfouten opspeuren. Ontdekken en inzien dat ze niet waar en irrationeel zijn. Onderwerp je top 5 van belemmerende overtuigingen daarom aan een kritisch onderzoek voordat je naar de volgende stap gaat.

Haal de denkfouten uit je belemmerende overtuigingen. 

Stap 3: Je overtuigingen ombuigen

Buig je overtuiging om naar een positieve realistische en helpende overtuiging. Noteer ze vervolgens op gele post-its en hang ze op een plek waar ze zichtbaar zijn voor jou. Want veelvuldig zien en herhalen van deze nieuwe overtuigingen helpt je bij het laten beklijven van deze overtuigingen.  

Voorbeeld: ‘Ik mag geen fouten maken’ →  Ik doe mijn best om geen fouten te maken, maar ik ben ook maar een mens en iedereen maakt fouten, dus ik ook.'

Ben jij ook ontevreden met je baan en wil je heel graag een nieuwe baan gaan zoeken, maar weet je niet welke baan echt bij je past? En kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Misschien is 1-op-1 loopbaancoaching dan de oplossing voor jou.

Ga voor meer informatie naar: https://www.unique-loopbaancoaching.nl/loopbaanadvies/

Ik zou het geweldig vinden om jou te begeleiden in het traject naar de baan die écht bij je past.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}