Jolanda Grevers
7 december 2020
loopbaandromen | Durf jij groots te dromen? | Unique-loopbaancoaching

Ik raak er steeds meer van overtuigd dat iedereen grootse dromen heeft. Hoezo? In de afgelopen maanden heb ik veel droombaangesprekken gevoerd met superleuke vrouwen die worstelden met hun loopbaan. Ze waren ontevreden met hun baan en wilden graag iets anders gaan doen. Maar ze hadden geen idee wat ze wilden gaan doen. Nadat ik ze een aantal vragen had gesteld, ontdekten ze vervolgens, vaak tot hun eigen schrik, al vrij snel dat ze het wel wisten. 

Ze hadden een droom, maar ze geloofden er niet in dat ze deze droom konden verwezenlijken. Want het waren grootse dromen. En omdat ze er zelf niet in geloofden, durfden ze niet groots te dromen en ermee aan de slag te gaan. Ze durfden hun droom niet dichterbij te laten komen en te omarmen.

Stuk voor stuk waren het mooie dromen. En vaak waren het geen onrealistische dromen en daarom was het doodzonde om er niks mee te doen. 

Hoe komt het toch dat wij vaak niet groots durven te dromen? Niet durven te kiezen voor onze droom? Waarom luisteren wij niet naar onze dromen? Waarom vinden wij het zo eng om onze dromen te omarmen en te verwezenlijken?

Durf te dromen en te geloven in jouw dromen

Durf groots te dromen. Geef jezelf toestemming om groots te dromen. Kruip in je droom en breng je droom tot leven. Geloof in je droom, want je hebt deze droom niet voor niks. Je droom wil je iets vertellen. Luister ernaar.

Als kind had je er waarschijnlijk geen probleem mee om groots te dromen. Ik in ieder geval niet.  Als kind had ik grootse dromen. Ik vond het heerlijk om ’s avonds in bed groots te dromen. Heerlijk fantaseren en mijn gedachten laten gaan. Want alles is mogelijk in je dromen. 

Maar als we volwassen worden, verleren we groots te dromen. We hebben het onszelf afgeleerd. Veel volwassenen weten dan ook niet eens meer wat hun droom is. Deze ligt dan inmiddels ook verborgen onder een dikke laag stof. Ver weg weggemoffeld. 

Want de tijd om groots te dromen is definitief voorbij. ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.’ Maar daar ben ik het niet mee eens. Je bent nooit te oud om te dromen. Je dromen bevatten enorm veel waardevolle informatie voor je toekomstige loopbaan en je werkgeluk. 

Wat wil je droom jouw vertellen?

Dat gaat je nooit lukken

‘Hoe dan? Dat gaat mij nooit lukken.’ Vaak denken we: dat gaat nooit lukken. Je gelooft niet in je droom. Maar als je niet in je droom gelooft, gaat het ook nooit lukken om je droom te verwezenlijken. Want je doet er onbewust alles aan om je droom te saboteren. Je gaat op zoek naar redenen waarom het nooit gaat lukken, waarom het onmogelijk is om voor je droom te kiezen. Je hebt er geen geld voor, te weinig tijd, je bent niet goed genoeg et cetera. Kortom: je vertelt jezelf allerlei redenen waarom jij nu niet kunt kiezen voor je loopbaandroom. Zonde, want je angst laat je eigenlijk zien dat dit is wat je echt wilt. 

Er is meer mogelijk dan je denkt

Maar stel dat het wel lukt? Dat jij je loopbaandroom wel kunt verwezenlijken. Hoe ziet je leven er dan uit? 

Ik heb van huis uit meegekregen dat wanneer je bereid bent om hard te werken, je veel dromen kunt verwezenlijken. Want vaak lukt er meer dan je vooraf denkt. Mijn vader heeft veel van zijn dromen verwezenlijkt door heel hard te werken en te blijven geloven in zichzelf en zijn dromen. Hij zei altijd: ‘Wat is het ergste dat je kan gebeuren? Als het niet lukt is het helemaal niet erg en de wereld vergaat niet. Je hebt het tenminste geprobeerd.’ Hij heeft mij dan ook altijd aangemoedigd om te kiezen voor mijn dromen. Mits mijn doelen realistisch en haalbaar waren. Want te grote en te onrealistische dromen laten je struikelen. 

Hoe kun jij je droombaan verwezenlijken?

Hoe kun jij je droom wel verwezenlijken? Durf groots te dromen en breng je droom tot leven. Hoe ziet je droom eruit? Ga als het ware helemaal op in je droom. Elke keer wanneer er een ‘ja maar’ naar boven komt, probeer je deze te negeren. Bepaal vervolgens wat je NU vandaag kunt doen om die droom te verwezenlijken. En doe dat ook! Zet vandaag nog een eerste kleine babystap. Het hoeft niks groots te zijn. Rome is tenslotte ook niet in één dag gebouwd. 

Heb vertrouwen in je dromen en maak ze waar

Tijdens deze droombaangesprekken stelde ik regelmatig vast dat veel vrouwen niet geleerd hebben om te durven geloven in hun eigen dromen. De dromen worden opzijgeschoven omdat ze het te eng vinden om met hun dromen aan de slag te gaan. 

Natuurlijk heb je vooraf geen garantie dat het ook daadwerkelijk gaat lukken. Maar als je het niet probeert, weet je zeker dat het nooit gaat lukken. 

Dus als ik je nu vraag, wat is jouw droom, welk antwoord geef je mij? Wees eerlijk, want je droom verdient het. 

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}