Jolanda Grevers
13 februari 2017
Zelf aan het roer van je loopbaan staan_ van reactief naar proactief | Unique-loopbaancoaching

Sta jij op een kruispunt in jouw loopbaan? Ben je niet meer tevreden met je huidige baan? Heb je steeds minder plezier in je werk? Wil jij een andere baan gaan zoeken? Een baan waarin je meer plezier en voldoening ervaart? Een baan waarin je doet wat je echt wilt doen en waarin jij jouw talenten écht kunt benutten en verder kunt ontwikkelen?

Maar kom je maar niet in beweging?  Blijf je het maar voor je uit schuiven. Hopende dat alles vanzelf weer goed komt en alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.  Herkenbaar? 

Je zult in beweging moeten komen en hard moeten werken om die nieuwe baan te vinden of zelf te creëren. Een eerste vereiste is dat jij je proactief opstelt en zelf stevig aan het roer van je eigen loopbaan gaat staan

In dit blogartikel rijk ik je een stappenplan. In dit stappenplan leer ik je in 6 stappen hoe je zelf een proactieve houding kunt ontwikkelen zodat ook jij je droombaan vindt. 

De definitie van proactiviteit

Proactief: wat is dat? Wat is een proactieve houding? In het boek 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' van Stephen Covey staat deze definitie.  Proactief zijn betekent verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, ook jouw loopbaan. Je niet teveel laten leiden door triviale omstandigheden of je emoties, maar door wat jij echt belangrijk vindt. Dus...zelfbewust bepalen of en hoe jij met stimuli omgaat. Zelf je eigen keuzes maken. Ook al zijn die omstandigheden nog zo moeilijk.

Je hebt twee keuzes

Je proactief of reactief opstellen. Iedereen vertoont weleens reactief gedrag. Dat is helemaal niet erg. Het kan lang niet altijd kwaad. Echter als het gaat om jouw loopbaan, dan kan het weleens problemen opleveren. Want wanneer jij je dan reactief opstelt geef je de regie over je eigen loopbaan uit handen. Je laat anderen beslissen over jouw loopbaan. Je wacht af wat er gaat gebeuren en je schikt je in je lot. Ondertussen heb je het gevoel dat het je allemaal overkomt en je weet niet wat je moet doen. Voel jij je machteloos en ’s nachts in bed lig je te piekeren over je werk. Lig je urenlang naar het plafond te staren. ’s Ochtends word je doodmoe wakker en sleep je je vervolgens door de dag.

Wacht niet tot je werkgever bepaald of je na een reorganisatie wel of niet mag blijven. Wacht niet af tot jou werkgever je die promotie aanbiedt. En wacht niet af of een werkgever reageert op jouw open sollicitatie. Voor je het weet zit je thuis met een burn-out. Het leven is tekort om tijd te verspillen met dingen die jij niet wilt.

Stel je proactief op en pak het roer stevig, ga er zelf achter staan en pak het stevig vast. Stippel zelf je eigen loopbaanroute uit. Alleen jijzelf bent verantwoordelijk voor je eigen loopbaan. Dus laat het je niet allemaal overkomen. Blijf niet lijdzaam aan de zijlijn staan afwachten op wat er gaat gebeuren. Maar kom in beweging als het je niet bevalt wat er gebeurt. Onderzoek wat wil je zelf? Waar word jij gelukkig van? Durf te kiezen voor jezelf en jouw loopbaandromen. Maak zelf je keuzes; bewuste weldoordachte keuzes.

Proactief opstellen

Proactief ben je niet zomaar. Het is een zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling. Het loslaten van oude ineffectieve patronen en onbewust gedrag. Leren jezelf proactief te gedragen is soms best wel spannend. Het kost moeite, je moet je kwetsbaar opstellen en je moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet, denkt en kiest.

Verander je gedrag in 6 stappen

  1. Kies ervoor om je niet langer reactief op te stellen. Verlaat deze positie vandaag nog.
  2. Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf en je loopbaan. 
  3. Kijk vooruit en anticipeer.
  4. Welke obstakels komen er de komende maanden waarschijnlijk op je pad?
  5. Maak je alleen druk om dingen waar je invloed op hebt. We maken ons zo gauw druk om de dingen waar we geen invloed op hebben. Doe dat vanaf vandaag niet meer omdat het slecht is voor je humeur en je energiehuishouding.
  6. Beslis zelf hoe je naar de situatie wilt kijken en wat je eraan wilt doen. Stel jezelf de vraag: wat kan ik er nu op dit moment zelf aan doen?
  7. Niet tevreden met het gewenste resultaat? Ga na wat er fout ging. Leer van je fouten. Blijf oefenen.

Waarom is het zo belangrijk om je proactief op te stellen in je loopbaan?

Alle ontwikkelingen gaan steeds sneller. De arbeidsmarkt is continu in beweging. Bedrijfsprocessen veranderen steeds sneller. Functies verdwijnen en nieuwe functies ontstaan. Daarom is het voor iedere vrouw die zelf wil bepalen welke volgende loopbaanstap ze gaat zetten zo ontzettend belangrijk dat ze snel actief anticipeert om nieuwe mogelijke ontwikkelingen of veranderingen. Sta open voor alle signalen die op een verandering wijzen. Anderen beslissen mee over het lot van jouw loopbaan en daarom kun je niet passief blijven afwachten op wat komen gaat. Neem zelf het initiatief.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}