Zelf aan het roer van je loopbaan staan: van reactief naar proactief

Sta jij op een kruispunt in jouw loopbaan? Ben je niet meer tevreden met je huidige baan? Wil jij een andere baan gaan zoeken? Een leuke baan met voldoende uitdaging? Een baan waarin je meer plezier en voldoening ervaart? Een baan waarin je jouw talenten écht kunt benutten en verder kunt ontwikkelen? 

Maar kom je maar niet in beweging?  Blijf je het maar voor je uit schuiven. hopende dat alles vanzelf weer goed komt.

Weet je..? Die nieuwe baan krijg je echt niet vanzelf. Je moet er wel wat voor doen. Maar ook jij kunt je droombaan bemachtigen.

Je zult in beweging moeten komen en hard moeten werken om die nieuwe baan te vinden of zelf te creëren. En wen eerste vereiste is dat jij je proactief opstelt en zelf stevig aan het roer van je eigen loopbaan gaat staan.

de definitie van proactiviteit

In het boek 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' van Stephen Covey staat deze definitie.  Proactief zijn betekent verantwoording nemen voor je eigen leven. Je niet laten leiden door triviale omstandigheden of je emoties, maar door wat jij echt belangrijk vindt. Dus...zelf bewust bepalen of en hoe jij met stimuli omgaat. Ook al zijn die omstandigheden nog zo moeilijk.

proactief of reactief?

Je hebt twee keuzes. Je proactief of reactief opstellen. Iedereen vertoont wel eens reactief gedrag. Dat is helemaal niet erg. Het kan lang niet altijd kwaad. Echter als het gaat om jouw loopbaan, dan kan het problemen opleveren. Want wanneer jij je dan reactief opstelt geef je de regie over je eigen loopbaan uit handen. Je laat anderen beslissen. Je wacht af wat er gaat gebeuren en je schikt je in je lot. Je hebt het gevoel dat het je allemaal overkomt en je weet niet wat je moet doen. Je voelt je machteloos en ’s nachts in bed lig je te piekeren over je werk. Lig je urenlang naar het plafond te staren. ’s Ochtends word je doodmoe wakker en sleep je je vervolgens door de dag.

Wacht niet tot je werkgever bepaald of je na een reorganisatie wel of niet mag blijven. Wacht niet af tot jou werkgever je die promotie aanbiedt. En wacht niet af of een werkgever reageert op jouw open sollicitatie. Voor je het weet zit je thuis met een burn-out. Het leven is tekort om tijd te verspillen met dingen die jij niet wilt.

Pak het roer en ga er zelf achter staan. Stippel zelf je eigen route uit. Alleen jijzelf bent verantwoordelijk voor je eigen loopbaan. Dus laat het je niet allemaal overkomen. Blijf niet lijdzaam aan de zijlijn staan afwachten op wat er gaat gebeuren. Zinloos. Als het je niet bevalt, kom dan in beweging. Wat wil je zelf? Waar word jij gelukkig van? Durf te kiezen voor jezelf en jouw loopbaanwensen. Maak bewuste weldoordachte keuzes.

proactief opstellen

Proactief ben je niet zomaar. Het is een zoektocht naar persoonlijke groei, naar het loslaten van oude ineffectieve patronen en onbewust gedrag. Leren jezelf proactief te gedragen is soms best wel eng. Het kost moeite, je moet je kwetsbaar opstellen en je moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet, denkt en kiest.

verander je gedrag in 6 stappen

  1. Kies ervoor om je niet langer reactief op te stellen. Verlaat deze positie vandaag nog.
  2. Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf en je loopbaan. 
  3. Kijk vooruit en anticipeer.
  4. Welke obstakels komen er de komende maanden waarschijnlijk op je pad?
  5. Maak je alleen druk om dingen waar je invloed op hebt. We maken ons zo gauw druk om de dingen waar we geen invloed op hebben. Doe dat vanaf vandaag niet meer omdat het slecht is voor je humeur en je energiehuishouding.
  6. Beslis zelf hoe je naar de situatie wilt kijken en wat je eraan wilt doen. Stel jezelf de vraag: wat kan ik er nu op dit moment zelf aan doen?
  7. Niet tevreden met het gewenste resultaat? Ga na wat er fout ging. Leer van je fouten. Blijf oefenen.

waarom is het zo belangrijk om je proactief op te stellen in je loopbaan?

Alle ontwikkelingen gaan steeds sneller. De arbeidsmarkt is continu in beweging. Bedrijfsprocessen veranderen steeds sneller. Functies verdwijnen en nieuwe functies ontstaan. Daarom is het voor iedere vrouw die zelf wil bepalen welke volgende loopbaanstap ze gaat zetten zo ontzettend belangrijk dat snel actief anticipeert om nieuwe mogelijke ontwikkelingen of veranderingen. Sta open voor alle signalen die op een verandering wijzen. Anderen beslissen mee over het lot van jouw loopbaan en daarom kun je niet passief blijven afwachten op wat komen gaat. Neem zelf het initiatief.

waarin kun jij proactiever zijn?

Leave a Comment: