Jolanda Grevers
7 december 2017
kies of ander word je gekozen | Loopbaankeuze | Unique-loopbaancoaching

Als jij niet kiest, kiest uiteindelijk het leven voor je. Dan wordt je een speelbal van het lot. Ik weet dat kiezen moeilijk is, maar alleen door zelf je keuzes te maken kun je de regie over je loopbaan in eigen hand houden.

More...

Ben jij de pechvogel die geen plezier meer heeft in zijn werk? Dan weet je vast wel dat het tijd is om op zoek te gaan naar een andere baan. Natuurlijk ben je bang, de knoop doorhakken is ook eng. De angst voor mogelijke consequenties van je beslissing kan je zomaar overvallen. Maar is doormodderen dan een goede oplossing? Nee. Zeker niet als je er ’s nachts in bed over ligt te piekeren. Kies!

Kies en word geen speelbal van het lot

Er zijn heel veel mensen die moeite hebben met het maken van keuzes. Je bent heus niet de enige. Maar… Eigenlijk kies je ervoor geen keuze te maken als je het beslissen steeds vooruit schuift. Het risico bestaat dan dat je de regie over je loopbaan kwijtraakt en dat betekent dat je een speelbal van het lot wordt. Maar dat niet alleen, het uitstellen van de beslissing lijdt tot allerlei vage stressklachten, het probleem, je baan, wordt door het niet maken van een keuze namelijk niet opgelost. In het ergste geval met een burn-out tot gevolg. Dat wil je toch voor zijn?

Een ding weet ik zeker: ik wil nooit meer in een dergelijke situatie belanden

Zoals gezegd, je bent niet de enige die moeite heeft met keuzes maken. Ik spreek dan ook uit eigen ervaring als ik zeg dat het niet altijd even makkelijk is om een loopbaankeuze te maken. Ook al ben je ongelukkig in je baan, het beslissende woord uitspreken is niet iets dat gemakkelijk is.

Maar luister naar mijn verhaal; ik ben namelijk ook een keer de regie over mijn loopbaan kwijtgeraakt, omdat ik niet durfde te kiezen. Angst hield mij gevangen en ik durfde niet mijn comfortzone uit te komen. Al die beren op de weg, kon ik die wel overwinnen? Wat als ik geen leuke nieuwe baan zou vinden? Hoe zou ik dan mijn rekeningen betalen? Ik stond continu onder stress. Ik piekerde dagelijks, kreeg steeds vaker last van spanningshoofdpijn en sliep slechter en slechter. En door mijn uitstelgedrag werd ik ook nog eens het slachtoffer van de grillen van mijn werkgever. Ik werd echt doodongelukkig en onzeker van de gehele situatie. Eén ding heb ik hier van geleerd: ik wil nooit meer in zo’n dergelijke situatie belanden.

De regie over je loopbaan pakken

Ik had het geluk dat ik op tijd inzag dat ik toch echt de knoop moest doorhakken. Het kon zo echt niet meer verder. Terwijl ik het besluit nam, was de angst nog duidelijk aanwezig, maar achteraf ben ik heel blij dat ik de regie over mijn loopbaan weer in eigen hand heb genomen. Ik besloot weer te luisteren naar mijn innerlijke stem, die mij vertelde wat ik echt heel graag wilde doen. Aan de hand daarvan maakte ik een duidelijk plan van aanpak.

Luister naar je innerlijke wijsheid

Dus ben nou eens even heel eerlijk en luister naar je innerlijke wijsheid. Wat zegt die dan? Inderdaad, je weet heel goed wat je eigenlijk wil. Je weet stiekem heel goed voor welke keuze je staat. Dan rest je nog één ding: durf de keuze daadwerkelijk te maken. Hak de knoop door, blijf het niet langer uitstellen. Uitstel maakt het echt niet beter.

Welke baan past echt bij jou?

Kies ervoor om te ontdekken wat je echt wil. Wat geeft je voldoening? Wat maakt je nou echt dolgelukkig? Als je antwoord op deze vragen hebt, kun je beginnen met de zoektocht naar de baan die echt bij je past. Gun jezelf voldoende tijd en ga grondig te werk. Goede keuzes maak je niet van het een op het andere moment.

Maak een loopbaanplan

Maak plannen. Waar wil je over 12 maanden staan? Hoe ga je dat bereiken? Wat heb je daar voor nodig? Maak keuzes. Ben realistisch en waak ervoor dat je niet te snel te veel wilt. Je hebt geen haast. Schrijf je bevindingen op in jouw loopbaanplan. Dan is er nog één ding: zorg ervoor dat het niet slechts bij plannen blijft. Werk je plannen uit en maak er tijd voor vrij in je drukke leven. Hou rekening met tegenslagen. En geef dan ook niet direct op als het even tegenzit, maar zet door. Uiteindelijk zul je beloond worden voor je lef en doorzettingsvermogen.

Jolanda Grevers

Wist je trouwens dat kiezen heel bevrijdend werkt? Kiezen geeft energie en zorgt voor meer focus in je (werk)leven.


Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}