Jolanda Grevers
15 maart 2022
Geef jij je zielsverlangen alle ruimte Zielsverlangen Unique-loopbaancoaching

Je zielsverlangen vormen de basis van waaruit je vertrekt wanneer je op zoek gaat naar je droombaan: een baan die echt bij je past en je gelukkig maakt. Doe je dit niet, dan vertrek je vanuit een beperkt kader en dan is de kans groot dat je nieuwe baan niet echt bij jou past. En je dus niet echt gelukkig wordt van je werk.

Maar wat is zielsverlangen en hoe leer je jouw zielsverlangens kennen? 

Lees verder en ontdek hoe jij je zielsverlangens kunt leren kennen. 

Kiezen voor je zielsverlangen maakt je een gelukkiger mens

Kiezen voor je zielsverlangens kan je heel veel brengen. Vooral wanneer je baan in lijn ligt met je zielsverlangens. Je baan past in alle opzichten echt bij jou. ’s Ochtends ga je fluitend naar je werk. Op je werk voel je je als een vis in het water. Je ervaart plezier en voldoening en je werk geeft je energie. Kortom: je bent helemaal in je element. 

Wat is een zielsverlangen?

Een zielsverlangen is een verlangen die steeds weer terugkeert in je leven. Het zijn geen oppervlakkige en tijdelijke verlangen. Nee, het is een verlangen waar je diep van binnen echt naar verlangt. Je zielsverlangen komt recht uit je hart. Je zielsverlangen ontstaat niet in je rationele brein. De meesten van ons hebben meerdere zielsverlangens.

De kern van een zielsverlangen is dan ook altijd een gevoel

Voorbeelden van zielsverlangens:

● Verlangens naar vrijheid, rust, balans, harmonie, voldoening, groei, avontuur, blijheid, uitdaging, positieve verandering, zelfvertrouwen, persoonlijke ontwikkeling, ontwikkeling van je talenten, et cetera.

● Een ideaal, droom, ambitie, missie, hartewens, roeping, positief streven, liefde, et cetera.

● Het verlangen om andere mensen te helpen, te inspireren en te ondersteunen. De wens je in te zetten voor een betere wereld.

Openstellen voor je zielsverlangens

Tijdens onze kindertijd zijn onze zielsverlangens heel duidelijk herkenbaar aanwezig. Maar helaas verliezen we ons contact ermee als we ouder worden. We stoppen ze weg, door ze niet langer belangrijk te maken. Er wordt ons verteld dat zielsverlangens niet realistisch zijn en dat er belangrijkere zaken in het leven zijn. Als we volwassen zijn hebben we vaak geen idee meer wat onze zielsverlangens zijn. 

Gelukkig kun je het tij keren en weer in contact komen met je zielsverlangens. Hoe? Door je ervoor open te stellen, ze een centrale plek te geven en ze alle ruimte te geven.

Je hebt deze zielsverlangens niet zo maar, ze willen gehoord worden.

Hoe leer jij je zielsverlangens kennen?

Het is belangrijk dat je met je zoektocht start vanuit ontspanning. Met een open nieuwsgierige blik je ervoor openstellen. Dit alles zonder te oordelen over wat is. Alles is mogelijk en alles kan. 

Door de stilte in jezelf op te zoeken, naar binnen te keren en je ontdoen van alle ruis uit je omgeving, ontstaat er ruimte voor je zielsverlangens waardoor je het contact kunt herstellen. Luisteren naar je innerlijke wijze stem. Hoe vaker je luistert naar je innerlijke stem, hoe makkelijker het gaat worden. 

Het is heel belangrijk dat je je zielsverlangens niet direct met allerlei rationele gedachten de kop in drukt, nog voordat je ze echt hebt leren kennen. 

Al schrijvende contact maken

Schrijven is een hele fijne manier om in contact te komen met je eigen innerlijke wijsheid. De plek waar je kunt ontdekken wat jouw zielsverlangens zijn. 

Want wanneer je schrijf omzeil je je drukke brein, de stemmetjes in je hoofd die overal wat van vinden. Dan ontstaat er ruimte voor je innerlijke stem en kun je contact maken met je zielsverlangens. 

Met behulp van de onderstaande schrijfoefening kom je een stapje dichter bij je ware zielsverlangens. 

Het voelt misschien in het begin een beetje onwennig en lastig. Maar ik weet zeker dat er waardevolle mooie inzichten aan de horizon verschijnen.

Schrijfoefening

Belangrijk. Houd je niet in en geef je verlangens alle ruimte. Schrijf alles op wat er in je op komt, zonder zelfcensuur toe te passen. Vergeet niet dat alles mag en alles kan. Niks is goed of fout. Ga niet nadenken over hoe je het moet gaan waarmaken. 

Stel je voor, je hebt een baan die echt bij past. Een echte droombaan. Je baan ligt helemaal in lijn met je zielsverlangens. Je bent helemaal in je element. Je voelt je gelukkig en heerlijk ontspannen wanneer je op je werk bent. Elke ochtend ga je fluitend naar je werk, voel je fanatiek en de uren vliegen voorbij. 

Beeld je dat eens in. Hoe voelt dat voor je?

Hoe ziet de baan eruit, als deze helemaal ideaal voelt voor jou? Welke keuzes zou je dan maken? Hoe ziet je werkdag er dan uit? Hoe ziet je ideale werkomgeving eruit? Wie zijn je collega’s? Hoe voel jij je?

Pak pen en papier, maak je hoofd leeg en zorg ervoor dat je niet wordt gestoord. Zet de timer van je telefoon op 15 minuten en ga schrijven. Schrijf alles op wat er naar boven komt, ga niet nadenken. Houd de pen op het papier en je blijft schrijven tot dat de timer afgaat. Ga geen woorden doorstrepen en verbeteringen aanbrengen. Je mag kromme zinnen formuleren en taalfouten maken. Laat je hart spreken. 

Formuleer het zo, alsof het nu al zo is. 

Lees alles wat je hebt opgeschreven hardop voor. Ga wanneer je nog door wilt schrijven, door met schrijven. 

Welke zielsverlangens heb je ontdekt

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}