Jolanda Grevers
15 februari 2023
Stel je hebt nog maar 1 jaar te leven_ wat ga je doen? | Loopbaandromen | Unique-loopbaancoaching
In de kerstvakantie las ik het boek ‘Geluk zonder voorwaarden’ van Michael A. Singer. Het hoofdstuk met de titel ‘De dood als beste leraar’ schudde mij wakker en zette mij aan het denken. Het heeft mijn kijk op het leven veranderd.

Na het lezen van dit hoofdstuk besef ik echt dat mijn tijd op deze aarde beperkt is en dat het heel belangrijk is om mijn leven bewust te leven. ‘Dingen’ die belangrijk voor mij zijn wil ik niet meer op de lange baan schuiven. Ik wil stoppen met blijven uitstellen en de regie over mijn leven in eigen handen nemen. Ik wil met mijn toekomstplannen aan de slag gaan, ook al weet ik nog niet hoe omdat er nog veel onduidelijk is. Maar ik ga er gewoon aan beginnen, stapje voor stapje. 

De dood is je beste leraar

Of je het nu wel of niet leuk vindt; je hebt niet het eeuwig leven. Niemand, ook jij niet. Je tijd op deze aarde is begrensd. Elke dag kan je laatste dag zijn. Het kan zomaar gebeuren dat je geen toekomst meer hebt. 

Uit dit gegeven kun je een hele belangrijke les leren. Als alles plotsklaps kan veranderen, waarom zou jij dan wachten met gaan doen wat echt belangrijk voor je is? Misschien ben je dan wel te laat en blijven je dromen slechts dromen. Waarom wachten met het verwezenlijken van je loopbaandromen en blijven hangen in een baan waarin je geen plezier en voldoening ervaart? Wachten op een beter moment, wetende dat het juiste moment nooit komt? 

Big dreams happen one small step at a time.

Stel je hebt nog maar 1 jaar te leven

Veronderstel dat je te horen krijgt dat je nog maar een jaar te leven hebt. Op 1 februari 2024 zit jouw tijd op aarde erop. 

Welke invloed zou dit hebben op jouw leven, op jouw mindset en op jouw keuzes? Ik durf te wedden dat je leven op z’n kop komt te staan en dat je andere keuzes gaat maken. 

Hoe gaat het jaar 2023 er voor jou uitzien? Ga er in dit geval maar vanuit dat corona je geen beperkingen meer oplegt. 

Wat ga je doen met je (loopbaan)dromen, wensen en verlangens? Ja… ik ben ervan overtuigd dat ook jij dromen hebt die je graag wilt verwezenlijken. Schuif je angsten en je gedachten dat je dromen onrealistisch zijn opzij. Sta jezelf toe groots te dromen.

Waarom is deze droom zo belangrijk voor jou? Welke motivatie schuilt erachter? Wanneer je weet waarom je iets echt heel erg graag wilt, is ook je motivatie om er voor 100% voor te gaan groter.

Laat de vragen rustig op je inwerken. Luister naar je gedachten, sta ook stil bij je gevoelens, je intuïtie. Ga mijmeren over je mogelijke antwoorden. Slaap er een nacht over. Pak vervolgens een vel papier en schrijf alle gedachten die naar boven zijn gekomen op. 

Waarschijnlijk steken er allerlei verlangens en dromen de kop op. 

Wat ga je doen met de rest van je tijd 

Besteed je nog steeds je tijd met triviale dingen zoals eindeloos doelloos scrollen op social media of het web? Maak je je druk over hoe anderen over je denken? Blijf je twijfelen aan jezelf en je dromen? Blijf je doen waar je al tijden niet meer echt gelukkig van wordt? En blijf je bezig met het verspillen van je kostbare tijd? 

Kies voor je dromen in plaats van je angsten 

Waarom durven wij niet voor onze dromen en verlangens te kiezen? Waarom kiezen we ervoor om te blijven hangen in een baan die ons allang niet meer gelukkig maakt? Angst! Waar komt deze angst toch vandaan die ons ervan weerhoudt om te kiezen voor onze dromen? 

Doe elke dag je best dat bange deel van jezelf dat je hindert het leven tot op de bodem te ervaren, los te laten.
-Michael A. Singer 

Deze angst zit in jou. Deze angst wil een voorspelbaar leven zodat alles onder controle is en blijft. Volgens Michael A. Singer is belangrijk om elke dag weer je stinkende best te doen om de angsten die je verhinderen te kiezen voor je loopbaandroom los te laten. Volgens hem is het belangrijk uit te spreken wat je moet doen om je droom te verwezenlijken en is het verstandig je best te doen in het hier en nu te leven en je niet druk te maken over wat er allemaal kan gebeuren. Ik weet in deze lastige tijd is dat een hele opgave, maar probeer het elke dag weer. 

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}